Igen a változásra, igen az összefogásra

Parlamenti hírek

Ma kezdődik az alaptörvény vitája a Parlamentben

Ma kezdődik az alaptörvény vitája a Parlamentben
Kövér László és a független Szili Katalin expozéjával, illetve a frakciók vezérszónoki felszólalásaival kezdődhet meg ma az alkotmányjavaslatok több mint negyven órásra tervezett összevont általános vitája.
Az Országgyűlés fideszes elnöke a kormánypártok által benyújtott, Magyarország Alkotmánya címet viselő törvényjavaslatot ismerteti hatvan percben. A Lázár János Fidesz-frakcióvezető által húsvéti alkotmányként aposztrofált előterjesztés a Nemzeti hitvallás című fejezettel kezdődik, és egyebek mellett rögzíti, hogy "hazánk neve Magyarország".

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke az általa, a Magyar Köztársaság Alkotmánya néven benyújtott 18 fejezetes javaslatról számolhat be fél órában. A volt szocialista politikus előterjesztésében az államformát parlamentáris köztársaságként, a gazdasági berendezkedést pedig ökoszociális piacgazdaságként kívánja meghatározni.

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke

A keddi ülésnap ezt követően a képviselőcsoportok egyenként 40 perces időkerettel meghatározott vezérszónoki felszólalásaival érhet véget.

A Házbizottság döntése értelmében a kormánypártok és az ellenzék péntekig egyaránt 20-20 órában fejthetik ki véleményeiket, ám az MSZP és az LMP korábban jelezte, hogy nem vesznek részt az alkotmányozás folyamatában.

A Ház az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket, a végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan április 25-én írja alá a szöveget ünnepélyes keretek között.

 

Forrás: fidesz.hu

-bartus-

Programajánló

«
07. 2023. June
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
May.
29.
May.
30.
May.
31.
Jun.
1.
Jun.
2.
Jun.
3.
Jun.
4.
Jun.
5.
Jun.
6.
Jun.
7.
Jun.
8.
Jun.
9.
Jun.
10.
Jun.
11.
Jun.
12.
Jun.
13.
Jun.
14.
Jun.
15.
Jun.
16.
Jun.
17.
Jun.
18.
Jun.
19.
Jun.
20.
Jun.
21.
Jun.
22.
Jun.
23.
Jun.
24.
Jun.
25.
Jun.
26.
Jun.
27.
Jun.
28.
Jun.
29.
Jun.
30.
Jul.
01.
Jul.
02.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu