Igen a változásra, igen az összefogásra

Parlamenti hírek

Az Országgyűlés a bérkompenzáció és az államfő javadalmazásával kapcsolatos vitájával kezdi munkáját

Az Országgyűlés a bérkompenzáció és az államfő javadalmazásával kapcsolatos vitájával kezdi munkáját
A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló sarkalatos törvény általános vitájával kezdi keddi munkáját az Országgyűlés. A képviselők megtárgyalják az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése miatt szükséges bérkompenzáció elmaradását szankcionáló javaslatot is. A napirenden szereplő előterjesztések többségét a fideszes Rogán Antal jegyzi.
Újabb sarkalatos törvény tárgyalását kezdi meg keddi ülésén a parlament. A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló javaslat az államfő jövedelmi és vagyoni viszonyainak átláthatósága érdekében az országgyűlési képviselőkével azonos vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget állapít meg. A köztársasági elnök havi tiszteletdíját a köztisztviselői illetményalap - jelenleg 38.650 forint - harminckilencszeresében rögzítené a kormány. Az indítvány emellett rendelkezik a Köztársasági Elnöki Hivatalra vonatkozó legfontosabb szabályokról is. A Ház hat további törvényjavaslat általános vitáját is lefolytatja, közülük a fideszes Rogán Antal ötnek előterjesztője.

Ezek egyike az a négy kormánypárti képviselőtársával együtt benyújtott, az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző javaslat, amely szerint a kormány rendeletben állapítja meg: a bruttó 300 ezer forint alatti munkabéreket mennyivel kell emelniük a munkaadóknak, hogy azok nettó értéke ne csökkenjen a következő két évben. A bérkompenzáció kívánt mértéket be nem tartó cég két évig nem indulhatna közbeszerzésen és nem kaphatna állami támogatást. Az indítvány célja, hogy hasonlóan a közszférában megvalósult bérkompenzációhoz, a magánszférában se legyenek olyanok, akiknek a nettó keresete az egykulcsos adó bevezetése miatt csökken az előző évihez képest.

Ugyancsak sort kerítenek a képviselők a csődtörvény módosításának általános vitájára. Ennek alapján a kormány rendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a vállalkozásokat, amelyek csődeljárás vagy felszámolási eljárás alatt állnak, és adósságrendezésükhöz, a hitelezőikkel való megegyezéshez, reorganizációjukhoz nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, illetve gazdaságpolitikai érdek, hogy jogutód nélküli megszüntetésük gyorsabb, átláthatóbb legyen.

Rogán Antal

A napirenden szereplő előterjesztések többségét a fideszes Rogán Antal jegyzi

Megtárgyalja a parlament az új közbeszerzési törvény tervezetét, amelyet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nyújtott be, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló jogszabály módosítását is, amelyet a gazdasági és informatikai bizottság kezdeményezett. Általános vitát folytat a Ház a hírközlési törvények módosításáról is. Rogán Antal ezek sorában több ponton megváltoztatná a médiatörvényt, a többi között azt kezdeményezve, hogy a jogszabály alapján kiszabott bírságok és a médiahatóságnak fizetendő díjak köztartozásnak minősüljenek.

Szintén Rogán Antal nyújtotta be a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok létrehozásáról szóló törvényjavaslatot; ennek alapján a tőzsdén jegyzett részvénytársaság a kis- és intézményi nagybefektetőktől összegyűjtött pénzügyi forrásokat elsősorban magyarországi bejegyzésű kereskedelmi és lakóingatlanokba fektetné be azért, hogy ezeket az ingatlanokat hasznosítsa, illetve szükség esetén fejlessze.
Forrás: (MTI-fidesz.hu)

-bá-

Programajánló

«
18. 2024. June
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
May.
27.
May.
28.
May.
29.
May.
30.
May.
31.
Jun.
1.
Jun.
2.
Jun.
3.
Jun.
4.
Jun.
5.
Jun.
6.
Jun.
7.
Jun.
8.
Jun.
9.
Jun.
10.
Jun.
11.
Jun.
12.
Jun.
13.
Jun.
14.
Jun.
15.
Jun.
16.
Jun.
17.
Jun.
18.
Jun.
19.
Jun.
20.
Jun.
21.
Jun.
22.
Jun.
23.
Jun.
24.
Jun.
25.
Jun.
26.
Jun.
27.
Jun.
28.
Jun.
29.
Jun.
30.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu