Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Zajlik a megyék konszolidációját biztosító törvényi háttér megteremtése

Zajlik a megyék konszolidációját biztosító törvényi háttér megteremtése
Az Országgyűlés a hét elején tárgyalta azt a kormányzati javaslatot, amely állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit. A megyék konszolidációja 459 oktatási intézményt, közel százötvenezer ellátottat és harminchétezer munkavállalót érint - nyilatkozta dr. Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.
A kormány és megyei önkormányzatok között október elején született meg az a politikai megállapodás, amelynek értelmében a fenntartott intézmények visszakerülnek az állam tulajdonába. Jelenleg a jogi háttér, az önkormányzati, a szociális, az oktatási törvény, valamint számos jogszabály megváltoztatása zajlik.

dr. Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Orzágos Szövetségének elnöke
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a kormányzati javaslat indoklásában azt írta: a kormány kész konszolidálni a feladataik ellátásához az elmúlt években jelentős mértékű hitelfelvételre kényszerülő önkormányzatok helyzetét, amelyek adósságállománya a gazdasági növekedés egyik korlátja.

Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár kedden az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ülésén hangsúlyozta, hogy az önkormányzati vagyon állami tulajdonba adására azért van szükség, mert a megyei önkormányzatok működése, az intézmények fenntartása és működtetése ellehetetlenült 8 év szocialista kormányzásának eredményeképpen.

Hozzátette: 2006 után vált a helyzet drasztikussá, amikor az önkormányzati választáson a Fidesz többséget szerzett a megyékben, a szocialista kormányzat pedig nem biztosította szükséges a forrásokat, ezért a megyéknek hitelekből kellett finanszírozniuk a működést.

 

dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke

A konszolidációval az állam felismerte, hogy nem a mi gazdálkodásunk vezetett ehhez a helyzethez, hanem az előző kormányok hibái - nyilatkozta korábban a Magyar Hírlapnak adott interjúban Szűcs Lajos. (T.A)

Programajánló

«
20. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu