Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Válasz érkezett az Európai Bizottságtól

Válasz érkezett az Európai Bizottságtól
Az Európai Bizottság pozitívan reagált a 19 megyei elnök által március elején megfogalmazott levélre. A válaszlevéllel kapcsolatban Szűcs Lajos úgy fogalmazott: Egy ilyen szövetséget nem lehet csak úgy lesöpörni.
Szűcs Lajos, Pest Megyei Közgyűlés elnöke a MNO-nak adott tájékoztatóban közölte, hogy a 19 megyei elnök által José Manuel Barrosónak és több EU-biztosnak március 7-én írt levélre megérkezett a válasz. Az Európai Bizottság (EB) a hét elején megküldött irományában Johannes Hahn regionális politikáért felelős európai biztost jelölte meg az ügyben eljáró személyként- olvasható a portálnak adott interjúban.

szucs-lajos-a-moosz-elnoke_20120326114214_74.jpg

dr. Szűcs Lajos, a MÖOSZ elnöke
„A levélnek azért is örülünk különösen, mert hangvétele arról tanúskodik, hogy az EB üdvözli a megyei elnökök szavait. Úgy érezzük, hogy ezzel mi is megfelelően hozzá tudtunk járulni a kormány munkájához. A költségvetés stabilizálása és a gazdaság biztos alapokra helyezése ugyanis létfontosságú a jelen helyzetben."- nyilatkozta dr. Szűcs Lajos Pest Megye Közgyűlésének elnöke.

Megyék térképe

A megyei elnökök szomorúan konstatálták, hogy március 13-án az Ecofin elfogadta a Magyarország kohéziós támogatásának felfüggesztésére tett európai bizottsági javaslatot - fogalmazott Szűcs Lajos.

Ennek ellenére továbbra is elkötelezettek amellett, hogy az év első felében szülessen meg a hazánkra nézve negatív döntést visszavonó uniós határozat. Szűcs Lajos szerint az EB helyén kezelte a március 7-i levelet.

Véleménye szerint egy ilyen szövetséget nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról, hiszen a 19 elnökön keresztül több millió magyar szólt a bizottsághoz.

Szűcs Lajos azt is elmondta, ha Johannes Hahn hivatalából megérkezik a következő levél, azt rögvest a sajtó nyilvánossága elé tárják majd. Megfelelő válasz esetén a személyes találkozó lehetőségét sem zárta ki, a regionális politikáért felelős biztos ugyanis rövidesen hazánkba érkezik. „Ezzel akár még személyesebbé tehetnénk a diskurzust."

 

Orbán Viktor miniszterelnök forrás:kormany.hu

Orbán Viktor március 14-én levelet írt Barrosónak, amelyben ismertette a magyar fél által megtett és tervbe vett intézkedéseket a kötelezettségszegési eljárások kapcsán. A magyar kormányfő kifejtette, bízik abban, hogy a „hatékony és gyors" intézkedések nyomán lehetővé válik, hogy a vitás kérdéseket a közeli jövőben megelégedésre okot adó módon zárják le. Ehhez kérte az Európai Bizottság és José Manuel Barroso segítségét is.


A korábbi híradásokból ismert, hogy a megyei elnökök március 7-én küldték el levelüket az Európai Bizottság elnökének. José Manuel Barroso mellett a címzettlistán szerepelt Jeppe Tranholm-Mikkelsen, az uniós elnökséget ellátó Dánia EU mellett működő állandó képviseletét vezető nagykövete, Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztos, Johannes Hahn regionális politikáért felelős európai biztos és Mercedes Bresson, a Régiók Bizottságának elnöke. Ebben igazságtalannak és érthetetlennek nevezik a 2013. január 1-jétől kilátásba helyezett uniós szankciót, amelyet azért szabnának ki Magyarországra, mert nem teljesítette az EB által kitűzött költségvetési hiánycélt.

 

Hazánk hiánya 2011-ben 3 százalék alatt volt, és az előrejelzések szerint az idén is sikerül teljesíteni ezt a maastrichti kritériumot. A 19 megyei elnök ezek alapján úgy fogalmazott, a bizottság figyelmen kívül hagyta a tényeket, ezzel viszont „a Brüsszelből jövő büntetések az európai intézményekkel szembeni bizalmatlanságot erősítik a magyar társadalomban. A döntés összeegyeztethetetlen az Európai Unió értékeivel, így szeretnénk felhívni az Európai Bizottságot, hogy komolyan fontolja meg érveinket, mielőtt bármilyen további lépésre szánná el magát."
forrás:MNO

Programajánló

«
20. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu