Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Ülésezett az Aszódi Kistérségi Társulás

Ülésezett az Aszódi Kistérségi Társulás
A változás célja, hogy a települések pontos információkkal rendelkezzenek arról, hogy a térségükben, más településeken milyen fejlesztések és beruházások történnek. A koordinációban külön hangsúlyozta megyei önkormányzatok jelentőségét dr. Szűcs Lajos az aszódi találkozón.
A kistérségi társulás feladata - a közszolgáltatások szervezése mellett - „a társult települések összehangolt fejlesztése, közös területfejlesztési programok kialakítása és fejlesztések megvalósítása. A közoktatási és szociális feladatok mellett ellátja a kistérség területének összehangolt fejlesztésére vonatkozó fejlesztési tervek, programok, pályázatok készítését, fejlesztését, megvalósítását, valamint a településfejlesztési tevékenység összehangolását.

A Galga-völgyi kistérségben 38 ezer ember él, a társulás 9 településén (Aszód, Bag, Domony, Galgahévíz, Hévízgyörk, Iklad, Kartal, Tura, Verseg). Az Aszódon megtartott ülésen részt vett Szűcs Lajos, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke. A megye elnöke azért látogatott el kistérségbe, hogy a települési vezetőit tájékoztassa a területfejlesztésben várható változásokról, a megyei önkormányzat elképzeléseiről. Januártól a megyei önkormányzatok a területfejlesztéssel foglalkoznak és ehhez ajánlott együttműködést a településeknek.

 

Az Aszódi Kistérségi ülésen részt vett dr. Szűcs Lajos

Az Aszódi Kistérség ülése

A területfejlesztésben az egyik legfontosabb változás lesz, hogy a projektalapú finanszírozás helyére programalapú finanszírozás lép. Emellett a tervezési folyamat a településeken kezdődik, a területrendezéssel kapcsolatos elképzeléseket a kistérségi társulások hozzák összhangba, amit a megyei önkormányzatnak továbbítanak. Itt áll össze az a koherens terv, amit a megyék átadnak a Nemzeti Tervhivatalnak.
A változás célja, hogy a települések pontos információkkal rendelkezzenek arról, hogy a térségükben, más településeken milyen fejlesztések és beruházások történnek. dr. Szűcs Lajos külön is hangsúlyozta megyei önkormányzatok jelentőségét a koordinációban, illetve az olyan garanciális megoldásokat, mint például azt, hogy a jövőben az Országgyűlés által elfogadott költségvetés a települési szintekre lebontott beruházásokat és azok forrásait tételesen is tartalmazni fogják.

 

Kistérségi vezetőkkel tanácskozik dr. Szűcs Lajos Aszódon

Kistérségi vezetőkkel tanácskozik dr. Szűcs Lajos Aszódon
A megbeszélésen szó esett arról, hogy a megszűnt Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács (BAFT) feladatit átvette a megyei önkormányzat. A BAFT által üzemeltetett Területi Információs Rendszer a megyei önkormányzat által nyújtott szolgáltatások egyike lehet, amennyiben rendeződik a rendszer üzemeltetésének kérdése.
A megbeszélésen szó esett az Európai Unió 2014-ben kezdődő költségvetési ciklusára való felkészülésről, Budapest és Pest megye közötti viszonyról, a forrásmegosztással kapcsolatos célokról, a régiók megszűntetéséről.
Ahogy Sztán István, a társulás elnöke, Aszód polgármester fogalmazott: a kistérségi polgármesterek célja a megváltozó feladatok után is egy lesz: a Galga-völgyét minél élhetőbbé tenni az itt élők számára.

Programajánló

«
29. 2024. March
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Feb.
26.
Feb.
27.
Feb.
28.
Feb.
29.
Mar.
1.
Mar.
2.
Mar.
3.
Mar.
4.
Mar.
5.
Mar.
6.
Mar.
7.
Mar.
8.
Mar.
9.
Mar.
10.
Mar.
11.
Mar.
12.
Mar.
13.
Mar.
14.
Mar.
15.
Mar.
16.
Mar.
17.
Mar.
18.
Mar.
19.
Mar.
20.
Mar.
21.
Mar.
22.
Mar.
23.
Mar.
24.
Mar.
25.
Mar.
26.
Mar.
27.
Mar.
28.
Mar.
29.
Mar.
30.
Mar.
31.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu