Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Szűcs Lajos az ÁSZ elnökével találkozott

Szűcs Lajos az ÁSZ elnökével találkozott
dr. Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnöke Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökével ével találkozott július 15-én. A szakmai konzultáción az önkormányzatok számvevőszéki ellenőrzéseiről, az eddigi tapasztalatokról, valamint az ÁSZ 2013 második féléves ellenőrzéseiről volt szó.
Az Állami Számvevőszék 2010 novemberében írt alá együttműködési megállapodást hat ön-kormányzati szövetséggel. Ennek keretében az ÁSZ elnöke minden évben találkozóra hívja a szövetségek elnökeit.

 

2013. július 15-én az Állami Számvevőszék és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövet-sége (MÖOSZ) tartott szakmai konzultációt. A megbeszélésen az Állami Számvevőszék ré-széről Domokos László elnök és Warvasovszky Tihamér alelnök, a MÖOSZ részéről pedig Dr. Szűcs Lajos elnök vett részt.

asz-moosz-talalkozo_20130719124403_67.jpg

dr. Szűcs Lajos, elnök,
Domokos László elnök és Warvasovszky Tihamér alelnök
Domokos László tájékoztatást adott arról, hogy az Állami Számvevőszék tervezi egy monitor-ing rendszer kialakítását, amelynek során folyamatosan figyelemmel kíséri az önkormányzatok pénzügyi és vagyongazdálkodási tevékenységét, a MÁK által feldolgozott negyedéves/féléves és éves önkormányzati adatok felhasználásával.
Az ÁSZ elnöke megerősítette, hogy emellett a kockázatkezelésen alapuló kiválasztással foly-tatódik az önkormányzatok pénzügyi vagyon és belső kontroll ellenőrzése, így ezek alapján az ÁSZ tudná az önkormányzati rendszert auditálni.
Az ellenőrzésekkel kapcsolatban Domokos László elmondta, hogy várhatóan augusztus elején kerül nyilvánosságra a Regionális és kistérségi fejlesztési tanácsok forráselosztási tevékeny-ségének ellenőrzéséről készült jelentés, folyamatban van a települési önkormányzatok társulásának és feladatellátásának ellenőrzése, valamint tovább folytatódik az önkormányzati több-ségi tulajdonban lévő gazdasági társaságok közfeladat ellátásának az ellenőrzése. Domokos László hangsúlyozta, hogy a jelentések megállapításairól, javaslatairól és az ajánlásokról minden esetben tájékoztatást kapnak a megyei önkormányzati szövetségek.

asz-moosz-talalkozo-szucs-lajos_20130719124555_26.jpg

dr. Szűcs Lajos, a MÖOSZ elnöke

Szűcs Lajos támogatásáról biztosította az ÁSZ elnökét, illetve egyetértett abban, hogy kiemelt jelentőségű a rezsicsökkentésben érintett gazdasági társaságok ellenőrzése. A MÖOSZ elnöke üdvözölte a Regionális és kistérségi fejlesztési tanácsok forráselosztási tevékenységének el-lenőrzéséről készült jelentést, mivel a megyei önkormányzatok a területfejlesztésben kiemelt szerepet kaptak.
Domokos László végül beszámolt arról a kezdeményezésről, amely keretében a kormányhiva-talok bevonásával egy előadássorozat indul a jegyzők és pénzügyi vezetők számára. A 2013. december végéig elinduló sorozat a 19 megyében és a fővárosban is megrendezésre kerül, amely során a számvevőszék bemutatja az ellenőrzések során tapasztalt jó gyakorlatait, vala-mint a javítandó területeket. Továbbá esettanulmányok ismertetésével hívja fel a figyelmet a helyes jogalkalmazásra, a belső kontrollok kialakítására és az integritásra.
Szűcs Lajos biztosította az ÁSZ elnökét arról, hogy megyei önkormányzatok részt vesznek az előadássorozaton.

 

Programajánló

«
24. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu