Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Rendeztük a települések adósságait

Rendeztük a települések adósságait

Sajtótájékoztatón jelentettük be, hogy a kormány átvállalja a helyi önkormányzatok adósságát.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter személyesen tájékoztatta a Pest megye 7. választókerületéhez tartozó 8 település – Ecser, Felsőpakony, Gyál, Gyömrő, Maglód, Pécel, Üllő és Vecsés – polgármestereit az önkormányzatok adósságkonszolidációjának részleteiről. A gyáli megbeszélésen részt vett dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, választókerületi elnök, Pest Megye Közgyűlésének elnöke. A 2002 és 2010 közötti időszak baloldali kormányzása olyan kényszerpályára sodorta a helyi önkormányzatokat, amely törvényszerűen vezetett a települések nagymértékű eladósodásához. A közösségek által ellátott feladatokat nem támogatta a központi közigazgatás, és a fejlesztésekhez sem nyújtott megfelelő segítséget. Egyre több feladatot adott át, és egyre kevesebb forrást biztosított – hangsúlyozta a sajtótájékoztató a miniszterelnök-helyettes, majd kijelentette: „nem az önkormányzatok felelőtlen gazdálkodása miatt került sor az eladósodásra”. A 2006. évi önkormányzati választások után, a baloldali vereség ismeretében tovább fokozódott a közösségeket sújtó megszorítás, annak ellenére, hogy a szakértők és az önkormányzati szövetségek figyelmeztettek az öncélú „bűntető” politika súlyos következményeire. A 2010. évi választások után megszületett a döntés, hogy olyan rendezésre van szükség, amely tartósan megteremti a minőségi közszolgáltatások, a hatékonyság és a kiszámítható működés feltételeit. A kormány és az önkormányzatok között széleskörű egyetértés született arról, hogy az adósság konszolidációját összekapcsolják közigazgatás és az önkormányzati rendszer teljes újjászervezésével.

A tartozások rendezésére az új keretek között került sor, több lépcsőben, átlátható módon, figyelembe véve a helyi sajátosságokat, körülményeket is. A most bejelentett konszolidáció lényegben lezárja a több éves munkát, és ezzel megteremti a lehetőségét a települések fejlesztésének. Az adósság rendezése összesen négy ütemben történt meg: elsőként a megyei önkormányzatok (2011), majd az 5000 fő alatti települések (2012) adósságát rendezték. A következő évben az 5000 feletti települések hiteleinek 35-75% közötti részét (egyedi elbírálás alapján), idén a fennmaradó részt veszi át a központi költségvetés. A sajtótájékoztatón a miniszterelnök-helyettes kiemelte: az önkormányzatok és a kormány partnerségre vannak ítélve, melynek alapja a pontos elszámolás, a közjó érdekében. Tavaly 880 milliárd forintnyi adósság törlesztését vette át a központi kormányzat a településektől, a negyedik ütemben pedig további 430 milliárd forintnyi hiteltől szabadulnak meg az önkormányzatok. Gyál esetét alapul véve, tavaly 60%-ot vállalt át a kormány, az idén pedig a fennmaradó 40% kerül rendezésre, ez utóbbi Gyál esetében közel 1,35 Mrd forintot jelent. A választókerülethez tartozó 8 településből 6 db 5000 feletti lakosságú települést érint a most bejelentett rendezés (Ecser és Felsőpakony 5000 fő alatti lakossággal bír), amely összesen meghaladja az 5,4 Mrd forintot. Egyenként: Gyál, 1,35 Mrd; Gyömrő, 454 M; Maglód, 445 M; Pécel, 1,9 Mrd; Üllő, 365 M; Vecsés, 853 M forint. A települések számára jelentős könnyítést jelent a konszolidáció. A felszabaduló forrásokat fejlesztésekre, beruházásokra a szolgáltatások minőségének javítására tervezik fordítani, illetve az uniós forrásból 2014 és 2020 között tervezett uniós beruházások előírt önrészének biztosítására. A megállapodás és az átvállalás hozzájárul az államháztartási stabilitás és a felelős gazdálkodás fenntartásához. Konszolidáció nélkül ez nem lenne lehetséges. Az adósságállomány a helyi közösségek és a központi költségvetés számára is komoly csapdává vált, 2012-ben emiatt nem lehetett 3 százalék alá szorítani költségvetési hiányt és ezzel megszabadulni az uniós túlzott deficit eljárás alól.

Dr. Szűcs Lajos a kiemelte: az önkormányzatok nagyon régen vártak erre a bejelentésre. 2002 és 2010 a településektől és a megyétől között ezer milliárd forintot is meghaladó mértékben vontak el forrásokat. A rendezés ennek megfelelő időt vett igénybe, hiszen csak a megyei önkormányzatok konszolidációja elérte a 140 Mrd forintot. Ma már láthatóak az eredmények, a konszolidáció célja és értelme; például, hogy a nyolc település fejlődési lehetőséget kapott az adósság elengedésével, mert így el tudnak indulni a pályázatokon, képesek folytatni a fejlesztéseket. Ezután Pápai Mihály, Gyál Város polgármestere részletesen ismertette a település korábban felvett hiteleinek célját. A hitelek nem az üzemeltetést finanszírozták, abból fejlesztéseket finanszírozott a város (pl. új városközpont, bölcsőde bővítése, általános iskola felújítása). A konszolidáció révén pedig újabb terveket valósíthatnak meg: az egészségügyi központ teljes körű felújítását, akadálymentesítését. A konszolidáció ugyanis 350 millió forint éves kiadástól szabadította meg a közösséget, ezért a település lakói nevében köszönetet mondott az adósság átvállalásáért. A sajtótájékoztatót Pánczél Károly országgyűlési képviselő, alpolgármester vezette. Az eseményen részt vett: Pesti Imre és Tarnai Richárd, a Fővárosi és Pest Megyei Kormányhivatalok vezetői; és az érintett települések polgármesterei: Gál Zsolt, Ecser; Tabányi Pál, Maglód; Szlahó Csaba, Vecsés; Szabó Katalin, Üllő; Szöllősi Ferenc, Pécel; Sztancs János Felsőpakony; Gyömrőt a város jegyzője képviselte.

Programajánló

«
19. 2024. June
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
May.
27.
May.
28.
May.
29.
May.
30.
May.
31.
Jun.
1.
Jun.
2.
Jun.
3.
Jun.
4.
Jun.
5.
Jun.
6.
Jun.
7.
Jun.
8.
Jun.
9.
Jun.
10.
Jun.
11.
Jun.
12.
Jun.
13.
Jun.
14.
Jun.
15.
Jun.
16.
Jun.
17.
Jun.
18.
Jun.
19.
Jun.
20.
Jun.
21.
Jun.
22.
Jun.
23.
Jun.
24.
Jun.
25.
Jun.
26.
Jun.
27.
Jun.
28.
Jun.
29.
Jun.
30.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu