Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Pascal Goergen: Nem az számít, hogy piros a kormány vagy fekete

Pascal Goergen: Nem az számít, hogy piros a kormány vagy fekete
Megvédte az Orbán-kormányt az Európai Régiók Gyűlésének főtitkára, de jelezte, a hangsúly nem a nemzeti szinten, hanem a helyi érdekképviseleten van - olvasható abban az interjúben, amelyet Pascal Goergen az MNO-nak adott a hétfői budapesti villámlátogatása során.
Az Európai Régiók Gyűlésének (AER) tavaly novemberben megválasztott főtitkárával Pascal Goergennel a Magyar Nemzet újságírója készített interjút, amelyben a régiók gyűlésének felépítéséről, a szervezet lehetséges mozgásteréről, valamint politikai súlyáról esett szó. A szervezet főtitkára volt az egyik olyan európai vezető, aki kiállt Magyarország mellett, amikor az Ecofin a magyar kohéziós támogatások felfüggesztése mellett döntött 2013-tól.

- A régiók gyűlése milyen mozgástérrel bír az uniós intézményektől körülfogva?
- Először is fontos kiemelni, hogy az egyes európai régiók eltérő lehetőségekkel indulnak, mások az adottságaik. A gyűlés negyven különböző szolgáltatást kínál a régiók számára, ez nem rossz eredmény. Ugyanakkor az uniós intézményekkel hangsúlyosabb politikai vitákra, irányukban komolyabb lobbitevékenységre van szükség. Emellett a magánszférával, így az egyetemekkel és a vállalkozásokkal is szoros köteléket szeretnénk kialakítani, hiszen az egész munka értük folyik. A stratégiai tervezés a régiókban történik, nem pedig nemzeti szinten, ezért fontos ennek a politikának az erősítése. Körülfognak bennünket az uniós szervek, de mi függetlenek vagyunk. Politikai gyűlés vagyunk, de nem politikai csoportosulás alapján szerveződünk.

- Nincsenek betagozva egyetlen más uniós szervezet alá sem?
- Nem. Szabadon képviselhetjük saját álláspontunkat, amit például a múlt héten az Európai Parlamentben meg is tettünk. Az a helyzet, hogy az uniós szerveknek szükségük van a szakembereink tapasztalatára, hiszen egyedül ők tudják, milyen problémákkal küszködnek a régiók, és azokra mi lenne a gyógyír.

 

A 19 megyei elnök azért küldött március 7-én az Európai Bizottság (EB) elnökének és az európai biztosoknak, mert véleményük szerint a bizottság egyszerűen figyelmen kívül hagyta a tényeket. Az uniós állásfoglalás szerint ugyanis a Magyarországnak juttatandó kohéziós támogatásokat azért függesztenék fel 2013. január 1-jétől, mert hazánk nem teljesítette az EB által kitűzött költségvetési hiánycélt. Ezzel szemben Magyarország hiánya 2011-ben 3 százalék alatt volt, s 2012-ben is az alatt fog maradni. Megfogalmazásuk szerint egyszeri hatások ugyan befolyásolhatják az államháztartást, de a strukturális reformoknak köszönhetően ez nem jelenthet problémát.Barroso_Hun.pdf

Pascal Goergen a megyei elnökökkel találkozott a hétfői budapesti villámlátogatása során

Pascal Goergen a megyei elnökökkel találkozott a hétfői budapesti villámlátogatása során

- Mekkora költségvetéssel dolgozik 2012-ben az Európai Régiók Gyűlése?
- 2,3 millió euró áll rendelkezésre idén.

 

- Pénzügyi segítséget is nyújtanak a régióknak?
- Mi elsősorban programok kidolgozásával, tréningekkel, nyári egyetemekkel, illetve speciális alapokon keresztül kívánjuk támogatni az európai régiókat. Természetesen a mi szervezetünk egyedül nem képes megoldani minden problémát. Ehhez szükség van a régió politikai vezetésének, elnökének együttműködésére is.

 

- Ön volt az egyik olyan európai vezető, aki kiállt Magyarország mellett, amikor az Ecofin a magyar kohéziós támogatások felfüggesztése mellett döntött 2013-tól. Mi áll a döntése hátterében?
- Mi elsősorban azért emeltük fel a hangunkat, hogy ne kerüljön veszélybe a regionális dimenziót erősítő politika a döntés kapcsán. Nekünk nem az a fő célunk, hogy kritizáljunk vagy védjünk egy nemzeti kormányt, hanem hogy megtaláljuk a kapcsolódási pontot Európa és a régiók között. Nem számít, hogy egy kormány fekete, piros, szocialista vagy jobboldali: mi a régiók érdekeit kívánjuk biztosítani. Nem örültünk például annak, amikor a spanyol kormány kijelentette: néhány feladatot régiós szintről az államhoz emelnek. Ha a magyarok kifogásolják az egyenlő bánásmód hiányát, akkor össze kell gyűjteni a panaszokat, és el kell küldeni azokat José Manuel Barrosónak. Azt gondolom ugyanis, hogy a 235 régió elég komoly erőt képes felvonultatni.

 

- Mi a véleménye, az Európai Bizottsággal történő megállapodást követően, az IMF védőhálója alatt Magyarország elkezd majd kikecmeregni a válságból? Régiós szinten milyen hatása lesz a megegyezésnek?
- Olyan pénzügyi kérdésekről beszélünk, melyek meghaladhatják a régiók hatáskörét, szerepét. Ami ennél lényegesebb, hogy az egyetemek, a kutatási központok, a vállalkozások, egyszóval a gazdasági tevékenységek zöme a régiókban található. Ha ezen a szinten kidolgozzák a megfelelő programokat, akkor már igazából nem is annyira kiszolgáltatottak az államnak. Ami a pénzügyeket illeti, természetesen reménykedem abban, hogy Magyarország és Európa többi nemzeti kormánya is képes lesz élénkíteni gazdaságát és kimászik a válságból. Ezzel kapcsolatban az Európai Régiók gyűlése szeptemberben kétnapos konferenciát szervez a régiók számára. Az abruzzói találkozón elhangozhatnak majd azok a javaslatok, melyek kifelé vihetik a válságból az országokat, és azok régióit. Üzenni szeretnénk az Európai Bizottságnak és az egész kontinensnek: mi nem a pénzügyekről vitázunk, hanem konkrét megoldásokat keresünk, mégpedig helyben, a régiók szintjén.

 

forrás:MNO

Programajánló

«
19. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu