Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Párbeszéd a jövőről

Párbeszéd a jövőről
Nagykovácsiban folytatódott a települési vezetők tájékoztatása a területfejlesztésben várható változásokról, a megyei önkormányzat elképzeléseiről. dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a megyei önkormányzat új feladatait csak a településekkel együtt, és a települések által kialakított együttműködésekre alapozva képes ellátni; s hogy a küldetés lényege a szolgáltató megye megteremtése.
Dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke a Pilis-Buda-Zsámbék Többcélú Kistérségi Társulás, Társulási Tanácsának ülésén folytatott megbeszélést a társulást alapító települések vezetőivel, polgármestereivel az elkövetkező időszak teendőiről, és az új területfejlesztési rendszer működésével kapcsolatos célokról és tervekről - a megyei önkormányzat jövőképéről. Az idei évben ez volt a második meghívás, amelynek eleget tett a megyei önkormányzat vezetése - az első megbeszélés helyszíne Szigetszentmiklós volt -, amikor egy kifejezetten a térségi együttműködésre és a fejlesztések összehangolására létrehozott térségi fórum, illetve szervezet keretei között adott tájékoztatást a megyék és települések előtt álló feladatokról és lehetőségekről.

dr. Szűcs Lajos,a közgyűlés elnöke, Wentzel Ferenc közgyűlési alelnök és Szerenka Tibor, területfejlesztésért felelős tanácsnok

dr. Szűcs Lajos mellett, Wentzel Ferenc közgyűlési alelnök és Szerenka Tibor, területfejlesztésért felelős tanácsnok képviselték.

Pest Megye Közgyűlésének elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a megyei önkormányzat új feladatait csak a településekkel együtt, és a települések által kialakított együttműködésekre alapozva képes ellátni; s hogy a küldetés lényege a szolgáltató megye megteremtése. Beszámolt arról, hogy a megyei önkormányzat egységes szerkezetben képzeli el a területfejlesztést, amelyhez első lépésben országosan, többek között a szakminisztériumok szintjén kell megteremteni a hátterét - ezért is került sor a Nemzeti Tervhivatal felállítására, megteremtve a feladatok, igények és kötelezettségek egységes nyilvántartását - s ezzel összefüggésben került sor a megyei szintű területfejlesztés újragondolására. A változás célja, hogy a települések pontos információkkal rendelkezzenek arról, hogy a térségükben, más településeken milyen fejlesztések és beruházások történnek, illetve kerülnek megtervezésre. Dr. Szűcs Lajos külön is hangsúlyozta megyei önkormányzatok jelentőségét a koordinációban, illetve az olyan garanciális megoldásokat, mint például azt, hogy a jövőben az Országgyűlés által elfogadott költségvetés a települési szintekre lebontott beruházásokat és azok forrásait tételesen is tartalmazni fogják.

A tájékoztatás keretében szó esett az Európai Unió 2014-ben kezdődő költségvetési ciklusára való felkészülésről, a Budapest és Pest megye közötti viszonyról, a forrásmegosztással kapcsolatos célokról, a régiók megszűntetéséről, valamint az agglomerációs tanács megszűntetése kapcsán a Területi információs Rendszer átvételéről, amely - mint arra dr. Szűcs Lajos külön is rámutatott - a megyei önkormányzat által nyújtott szolgáltatások egyike lehet, amennyiben rendeződik a rendszer üzemeltetésének kérdése.

 

Tanácskozás Nagykovácsiban

Tanácskozás Nagykovácsiban

Bencsik Mónika, a társulás elnöke, Nagykovácsi polgármestere kiemelte a térség településeinek elkötelezettségét az együttműködés mellett, hangsúlyozva azt, hogy társulás komoly múlttal rendelkezik, fontos ügyeket fog össze, így eredményesen hangolta össze a települések erőfeszítéseit. Üdvözölte a változást, egyben jelezte, hogy az átalakulás, így a kistérségek megszűntetése bizonytalanságot eredményez a vagyon, a kötelező és az önként vállalt feladatok, az intézmények fenntartása tekintetében, e kérdések költségvetési vonzatával együtt. A megbeszélésen megszólaló polgármesterek ezt kiegészített azzal, hogy a fenntartott intézményekre fordított fenntartói kiegészítés, az ott elvégzett beruházások, a települések normatíván felüli bevételeinek esetleges elvonása, alapos megfontolást igényel. Pest Megye Közgyűlésének elnöke elismerte a kérések jogosságát, és egyetértett azzal, hogy a kompenzáció kérdése megfontolása szorul. Leszögezte ugyanakkor, hogy az Alaptörvény értelmében az állami és az önkormányzati vagyon is a nemzeti vagyon része, s a kérdést ennek megfelelő szempontból kell megközelítenie mindenkinek.

Programajánló

«
29. 2024. March
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Feb.
26.
Feb.
27.
Feb.
28.
Feb.
29.
Mar.
1.
Mar.
2.
Mar.
3.
Mar.
4.
Mar.
5.
Mar.
6.
Mar.
7.
Mar.
8.
Mar.
9.
Mar.
10.
Mar.
11.
Mar.
12.
Mar.
13.
Mar.
14.
Mar.
15.
Mar.
16.
Mar.
17.
Mar.
18.
Mar.
19.
Mar.
20.
Mar.
21.
Mar.
22.
Mar.
23.
Mar.
24.
Mar.
25.
Mar.
26.
Mar.
27.
Mar.
28.
Mar.
29.
Mar.
30.
Mar.
31.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu