Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Négy megye egyeztetett a közös területfejlesztésről

Négy megye egyeztetett a közös területfejlesztésről
Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megye területfejlesztési szakemberei egyeztettek a megyehatárokon átnyúló fejlesztési elképzelésekről a budapesti Megyeházán.
Pest Megye Önkormányzatának feladata a megyei szintű területfejlesztés újjászervezése, a Pest megyei közösségek terveinek és kezdeményezéseinek összefogása, a térségek fejlődését meghatározó programok összehangolása; megteremtve így a fenntartható növekedés, a javuló életminőség és a munkahelyteremtés lehetőségét. A feladat fontos részét képezi a megyei fejlesztési koncepció és stratégia elkészítése, amely irányt mutat a közösségek és a vállalkozások beruházásainak, befektetéseinek; és alapját képezi a 2014-2020 fejlesztési ciklusban támogatható projekteknek.
A területfejlesztési fórumok után a szomszédos megyékkel ismertette meg a fejlesztési elképzeléseit Pest Megye Önkormányzata.
A találkozón Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke elmondta, hogy az április 14-i miniszterelnök és megyei vezetők találkozóján megvitatták, hogy a megyék milyen forrásokhoz juthatnak a 2013 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklusban gazdaságfejlesztésre, terület- és vidékfejlesztésre. A kormány tervei szerint ebben az időszakban a fejlesztési források legalább tíz százalékát a megyei önkormányzatok fogják elosztani. Ezért is fontos, hogy a megyék összehangolják a programjaikat, javaslataikat az elkövetkező évek fejlesztéseiről.
Popovics György, Komárom-Esztergom megye elnöke is úgy fogalmazott, hogy „kapcsolódnunk kell a szomszédainkhoz országon belül és azon kívül is."
Pest Megye Közgyűlése decemberben fogadta el a megyei területfejlesztési koncepció helyzetfeltárás részét, ami tartalmazza a Pest megyét is érintő szomszédos és egyéb kiemelt térségek területfejlesztési terveinek Pest megyére vonatkozó üzeneteit. Ennek legfontosabb részei Nógrád megyével közösen az M2-es gyorsforgalmi út Budapest (M0) - Vác - Rétság - Hont közti szakászának bővítése, és a Vác-Balassagyarmat vasútvonal fejlesztése. Fejér és Komárom-Esztergom megyével közös terv az M11-es gyorsforgalmi út építése Ercsi térségétől (M6) Zsámbékon és Kesztölcön át Esztergomig. A területfejlesztési koncepció helyzetfeltárásában szerepel egy tervezett nagysebességű vasútvonal (Ausztria és Szlovákia) - Hegyeshalom és Rajka - (Budapest [Liszt Ferenc Nemzetközi Repülő-tér] - Röszke és Kübekháza) - (Szerbia és Románia) IV. sz. transzeurópai közlekedési folyosó hazai szakaszának kiépítése, fejlesztése.
A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a Duna-stratégia (a Duna vízgyűjtő területéhez tartozó régiók és országok makro regionális fejlesztési stratégiája és akcióterve) jó alapja lehet a megyék közti együttműködés szélesítésének.

Programajánló

«
19. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu