Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Minden, amit teszünk a változást szolgálja

Minden, amit teszünk a változást szolgálja
Új szerepkörben a megyei önkormányzatok - A Haraszti Szókimondó készített interjút dr. Szűcs Lajossal, Pest Megye Önkormányzatának elnökével a területfejlesztésről, a megyék új feladatairól, Pest megye fejlesztési stratégájának megalkotásáról.
• Mit jelent a területfejlesztés Dunaharasztinak?
- Dunaharaszti az agglomeráció települése, annak minden előnyével és nyűgével. Ez azt jelenti, hogy minden, ami a fővárosban és körülötte történik, meghatározza a település jövőjét. Nem egy közös ügy köt össze bennünket - a közösségi közlekedés, az ingatlanfejlesztések, a területrendezés, vagy például a barnamezős és zöldmezős beruházások arányának meghatározása.

M0-s gerincút átadás

M0-s gerincút átadás Kövér László, Szűcs Lajos, Völner Pál

Vannak persze olyan ügyek, amelyek inkább azok, így az M0-ás keleti szektorának építése, és főleg az M1- M5 autópályák közötti szakasz két évtizede várt bővítése.
Említést érdemel még a Csepel-szigeti gerincút építésének megkezdése, amelynek első ütemét alig néhány hete adtuk át, vagy a tavaly újjáépített szakrendelő Szigetszentmiklóson. Dunaharasztiban a jelentősebb infrastrukturális fejlesztések támogatásának összértéke meghaladta az 1,8 Mrd Ft-ot.

Hunyadi János Általános Iskola


A Hunyadi János Általános Iskola fejlesztése, a belterületi utak, Dunaharaszti 28 utcája szilárd burkolatának megépítése; a városközpont, az óvodafejlesztés. A legtöbb itt élő ember számára ezek jelentik az igazán kézzelfogható eredményeket. De ne felejtsük el, hogy a területfejlesztés ennél többet, sokkal többet jelent.

• Vállalkozásfejlesztés, innováció, munkahelyteremtés?
Igen, Pest megye jövőjét a fejlesztés, az innováció, és az új munkahelyeket teremtő vállalkozások írják. Méghozzá nem akármilyen vállalkozások, hanem azok, akik hosszú távra terveznek. Úgy látjuk, hogy az elkövetkező évtizedben jobban kell támogatnunk ezeket a vállalkozásokat.
Ez azt jelenti, hogy folytatni kell azokat a programokat, amelyek a vállalkozások eszközbeszerzéseit, telephelyfejlesztését, együttműködéseit és innovációs tevékenységét támogatják - csak Dunaharasztin 7 jelentősebb fejlesztésre került sor, 580 millió Ft támogatással -, de a jövőben célzottan, a kitörési pontokra, a Pest megyei közösségek és gazdasági sajátosságaira kell összpontosítani.

Belterületi utak felújítása

Ezért elkerülhetetlen, hogy átlátható és számon kérhető tervek készüljenek; hogy egységes keretek között szervezzük meg a térségi, területi fejlesztéseket. El kell készíteni az új megyei területfejlesztési koncepciót és stratégiát, valamint újjá kell szervezni a társadalmi egyeztetés fórumait.
• Talán nem kerültek jó helyre a támogatások?
- Nézzük más szemszögből az elmúlt közel egy évtized történetét: A regionális fejlesztési ügynökség megfelelően elvégezte a rábízott feladatot, így a pályázati rendszer működtetését, beleértve a szerződött projektek megvalósulásának, valamint a beruházások, elvégzett tevékenységek működésének ellenőrzését is. A vállalkozások döntő többsége pedig teljesítette azt, amit vállalt.
De mindez nem változtat azon, hogy az emberek egy olyan pályázati rendszerrel voltak kénytelenek megküzdeni, amely nem az igényekre adott választ; nem beszélve arról, hogy milyen kevesen voltak képesek eligazodni a túlbonyolított feltételek között. Nem lehet az a területfejlesztés célja, hogy amit nyernek a kedvezményezettek a „réven", azt elveszítsék a „vámon"; ezért változtatni kell a pályázati kiírások lebonyolításán, a sokszorosan túlbiztosított eljárásokon, a „papírgyárakon"; s végre azt kell megvizsgálni, ami a legfontosabb - hogy a megvalósult fejlesztéseknek milyen hatása van az itt élő emberek életére.
Ez nem volt így. Mégpedig azért, mert az elmúlt évtizedben megszűnt a stratégiai vezetés és irányítás a területfejlesztésben. Egyszerre volt illetékes a megyei területfejlesztési tanács, az agglomerációs fejlesztési tanács, a regionális fejlesztési tanács, nem beszélve az egyes településekről, az általuk létrehozott társulásokról. Az új területfejlesztési törvény ebben teremtett rendet; mostantól a megyei önkormányzat az egyetlen olyan testület, amely összefogja a megye fejlesztési feladatait - és persze méri az eredményességet.

• Mostantól a központban mondják meg, hogy milyen fejlesztésre van a településeknek szüksége?
A mi feladatunk nem az, hogy pénzről és hatáskörökről vitatkozzunk - hanem az, hogy változtassunk.
Nem fogadom el azt a megközelítést, hogy a 187 Pest megyei közösségnek szükségszerűen együtt kell élnie azokkal a problémákkal, amelyek megkeserítik az életünket, legyen szó a közlekedésről, óvodákról és iskolákról, az egészségügyről. A települések egy jó része minden adottsággal rendelkezik a versenyképességhez; hogy több lábon álljanak, hogy az innovációs és szolgáltató központok által legyenek ismertek, hogy a fővárossal együtt és attól függetlenül is képes legyen érvényesülni.

dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke

dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke
Ezért a megyei önkormányzatnak mindenekelőtt képviselnie kell az ügyet, egy olyan Pest megye jövőképét, amelyet nem elsősorban a problémái miatt ismernek, hanem megkülönböztető erővel bíró kisvárosai, vállalati klaszterei és civil közösségei miatt. Minden, ami teszünk, ezt a célt szolgálja; ezért készítünk új stratégiát, ezért szervezzük újra az együttműködéseket, a vállalkozások,
a települések, a kutatóhelyek és a megye közötti partnerséget - sokkal inkább megszólítva az embereket, mint eddig bármikor.

• De mit jelent a változás a mindennapokban; egy ember, egy család, egy vállalkozás számára?
Pest Megye Önkormányzata elkötelezett a szolgáltató megye megvalósítása mellett; s mivel a területfejlesztésben az „ügyfeleink" elsősorban a települési önkormányzatok és a vállalkozások, ezért az ő sikerükben tükröződik vissza a munkánk eredményessége.

Programajánló

«
26. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu