Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Idén 40 milliárd a KMOP keretéből

Idén 40 milliárd a KMOP keretéből
A Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében 460 milliárd forint áll
rendelkezésre, amelynek 79,7 százalékát több mint ötezer vállalkozásnak már odaítélték - nyilatkozta dr. Szűcs Lajostól, a Pest Megyei Önkormányzat, valamint a megszűnt Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (KMRFT) elnöke a Vidék Magazin 2012. 2. számában megjelent interjúban.
„A hazai bejegyzett vállalkozások több mint felét magáénak tudó Közép-magyarországi régió egyedi kihívásokkal néz szembe az elkövetkező évtizedben; ez meg kell jelenjen a területfejlesztésben" - véli dr. Szűcs Lajos.

dr. Szűcs Lajos fotó:Pest Megye Önkormányzatának Hivatala

Az interjúban hozzátette: a megyei önkormányzati hatáskörbe utalt területfejlesztés-és rendezés végre lehetőséget nyújt a versenyképesség, a kkv-fejlesztés, a munkahelyteremtés és az innováció ösztönzésének újragondolására, az épített és a természeti környezet megőrzésére. A régió fejlődése, a lemaradók felzárkózása múlik azon, hogy ez megtörténjen.
Megszűnnek a párhuzamosságok, amelyek a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács, a Pest Megyei Területfejlesztési Tanács, a Budapest Agglomerációs Fejlesztési Tanács egymást átfedő szerepköréből származtak, és helyreáll a demokratikus kontroll, így adottak a helyi, a térségi és az országos fejlesztések összehangolásának feltételei. Budapest és Pest megye viszonyában pedig az egyenrangú partnerség fogja biztosítani a kereteket ahhoz, hogy a közös ügyekben jó döntések szülessenek - emelte ki az interjú során dr. Szűcs Lajos.

Az M0-s gerincút átadása

A régió nagyobb projektjei
• Átadták a Csepel-szigeti gerincutat
Az M0 autóút és a Lórév közötti útszakasz I. ütemében kétszer egysávos új nyomvonalú út épült. A csaknem 6 kilométer hosszú út kiépítése 2 milliárd forintba került, ennek 85 százaléka uniós támogatásból finanszírozott.

A megyei önkormányzatok feladata most az, hogy a területfejlesztési stratégiák elkészítésével felkészüljenek a 2014-ben kezdődő uniós költségvetési ciklusra; olyan stratégiával, amely összpontosítja az erőforrásokat, és összekapcsolja a vállalkozások/közösségek terveit, az infrastrukturális fejlesztéseket, s egyértelmű iránymutatást ad a közösségek, pályázók és a közreműködő intézmények számára.

Naperőmű-fejlesztés Újszilváson

A régió nagyobb projektjei
• Naperőmű-fejlesztés Újszilváson
Újszilvás Község Önkormányzata ingatlanán több mint 618 millió forintos beruházás történt. Az ország legnagyobb villamosenergia-termelő rendszere éves termelése több mint 600 000 kWh lesz.

Pest megye területfejlesztési stratégiájának elkészítése elsősorban nem pénzt, hanem időt, energiát és rengeteg szervező munkát igényel. Mivel az önkormányzat jogutódja a Pest Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft-nek, így felkészült csapat áll rendelkezésre, mely részt vett az évtizeddel korábban készült megyei fejlesztési stratégia elkészítésében, a pályázati rendszerek tervezésében, a decentralizált forrásokon alapuló területfejlesztésim rendszer működtetésében - hangsúlyozta a megyei elnök.

 

Margit híd felújítása

A régió nagyobb projektjei:
• A Margit híd és a Szabadság híd rekonstrukciója
A Margit híd felújítása tartalékkerettel 30 milliárd, a Szabadság hídé 5,6 milliárd forintba került; 2011-re mindkettőn átépítették az útburkolatot, a villamos pályáját, új a korrózióvédelem.

 

A KMOP keretből idén 40 milliárd forint támogatás hívható le. A pályázatok többsége - vállalati technológiafejlesztés, megújuló energetika, turisztikai szolgáltatások fejlesztése, bölcsődefejlesztés - már tavaly megjelent. A kiírások egy része jelenleg is nyitva, ezek óvodafejlesztésre, innovációra, KKV-fejlesztésre pályázhatók. Ez évben 9 új pályázati felhívás megjelenése várható, 17,49 milliárd forint keretösszeggel.

 

dr. Szűcs Lajos, Tarlós István

A régió nagyobb projektjei
• A Budapest Szíve program
Az Astoriától a Deák térig megújul a Belváros. A kerületi önkormányzat, a magyar állam és az unió vállalásával végzett projektek I. ütemei a 7 milliárd forintot meghaladták,
várhatóan hasonló nagyságrendben folytatódnak.

Ezek kétharmada a vállalkozásokat célozza - technológiafejlesztés, innováció, klaszterek -, továbbá közel 4 milliárd forint áll rendelkezésre a 4-5 számjegyű utak felújítására, s 6,5 milliárd a Budai Vár fejlesztéséhez.
A fejlesztésekre a teljes keretösszeg 460 milliárd forint, a források 79,7 százalékában hozott támogatási döntések értelmében a projektek több mint fele már a végrehajtási fázisban van.

Gödöllő - kastély forrás:Wikipédia

A régió nagyobb projektjei
• A Gödöllői Királyi Kastély felújítása
Befejeződött a kastély fejlesztésének első üteme. A beruházás támogatási összege csaknem 2,4 milliárd forint volt.

 

A támogatott projektek száma 5580,a kisösszegű gazdaságfejlesztési, eszközbeszerzési pályázatok száma 4652. A KMOP átfogó célja a Közép-magyarországi régió nemzetközi versenyképességének növelése, a fenntartható fejlődés elveivel összhangban. Két területre irányul különleges figyelem: a versenyképességet meghatározó tényezőkre, valamint a régió belső kohéziójának és harmonikus térszerkezetének fejlesztésére.

NAGÉV gyáravató Ócsán


A régió nagyobb projektjei
• Új munkahelyek Ócsán, a Nagév Cink Kft-nél
Több mint 100 új munkahely létesült egy 1,066 milliárd forintos beruházással Ócsán. A Magyarországon gyártott szinte valamennyi acélszerkezet tüzihorganyzására alkalmas,
9000 négyzetméteres gyártócsarnok épült.

 

 

A források több mint harmada a tudásalapú gazdaság innováció- és vállalkozásorientált fejlesztésre fókuszál - összhangban az úgynevezett versenyképességi régiókhoz kapcsolódó közösségi elvárásokkal. A régión belül extrém magas a fejlettségbeli különbség, így a kohéziós beruházások, a fizikai infrastruktúra és a humán tőke célzott fejlesztése megkerülhetetlen.

Corvin sétány

A régió nagyobb projektjei
• A Józsefvárosi Magdolna Negyed Program II. üteme
A Mátyás tér felújítását célzó városrehabilitációs program 2010-ben fejeződött be. A csaknem 12 ezer józsefvárosi lakos életkörülményeit javító beruházás 2,16 milliárd forint értékű volt.

 

Pest megye és a főváros fejlődése elképzelhetetlen a vállalatok, intézmények és szervezetek közötti együttműködések erősítése nélkül. A KMOP keretében a klaszterfejlesztések támogatása szolgálta ezt a célt. Eddig két felhívás jelent meg, és 45 együttműködés 737 vállalkozást, intézményt összefogva kapott támogatást. A környezetipar és az energetika, az üzleti szolgáltatások és az ICT iparágaiban pályázatot benyújtók nagy száma miatt az első negyedévben várhatóan ismét megjelenik ilyen felhívás. - olvasható a Vidék Magazin 2012. 2. számában megjelent elnöki interjúban.

 

forrás: Vidék Magazin

Programajánló

«
25. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu