Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Díjakat és címeket adott át a MOHOSZ a halak napján

Díjakat és címeket adott át a MOHOSZ a halak napján

Megtartották a halak napját Budapesten március 20-án, a rendezvény alkalmából átadták az Év Halőre és a Címzetes vezető halőr díjakat is – számolt be Szűcs Lajos politikus közösségi oldalán.

Sor került március 20-án Budapesten a halak napja 2023. évi központi rendezvényére, melyen az ágazat vezetői és a média képviselői is jelen voltak – tudatta közösségi oldalán Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke. 

 

Mint írta, március 20. tavaly óta a halőrök napja is, hivatásuk előzményei évszázadokra nyúlnak vissza, munkájukat a környezet sérülékenységét felismerve különösen meg kell becsülni. 

 

A halak napján a halállomány védelme érdekében tevékenykedő halőrök elismeréséül a MOHOSZ átadta „Az év Halőre” díjat, a „Címzetes vezető halőr” címeket, valamint az országos és területi illetékességű halőri megbízásokat. 

 

Az elmúlt években a halőri rendszer látványos fejlődést tudhat maga mögött – írta Szűcs Lajos közösségi oldalán. Szükség is volt a megújulásra a szemléletben és a technikai felkészültség tekeintében is, hiszen a vizes élőhelyek a szárazság fenyegetésében fokozott védelemre szorulnak. 



Díjakat és címeket adott át a MOHOSZ a halak napján

Díjakat és címeket adott át a MOHOSZ a halak napján

 

Magyarországon a legnagyobb természetes vizek állami tulajdont képeznek, a bennük élő halak pedig hivatalosan is nemzeti kincsnek számítanak. A halak 31 ezer fajból álló csoportja nem csak táplálékforrás, sok kultúrában az élet jelképe és csillagjegy, amely épp ezen a napon ér véget. Az ötletgazda - a Magyar Haltani Társaság - azért is választotta a csillagászati tél és tavasz fordulópontját a halak napjának, mert az ekkor kezdődő időszak meghatározó a halállomány szempontjából – jegyezte meg a MOHOSZ elnöke bejegyzésében.

 

Magyarország őshonos halállománya ma is sokszínű, de ennek mértéke víztípusokként eltérő és sokszor sérülékeny, az idegenhonos fajok aránya magas. 

 

Hazánkban 97 halfaj él, ebből 28 őshonos védett faj, 27 halgazdálkodási jelentőségű őshonos faj, a többi idegenhonos, ezekből 23 fordul elő rendszeresen a belföldi vizekben, 7 inváziós és 6 spontán jövevényfaj. 

 

A szakmai szervezetek feladata, hogy felhívják a figyelmet az őshonos fajok jelentőségére, hogy jusson forrás a MOHOSZ kezelésében lévő, csaknem 600 természetes víz halállományának védelmére – írta közösségi oldalán Szűcs Lajos. 

 

Fotó: Facebook.com/szucs.lajos.politikus

 

B.A.

Programajánló

«
25. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu