Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

A MOHOSZ felügyeli a tógazdaságok haltelepítéseit

A MOHOSZ felügyeli a tógazdaságok haltelepítéseit

A hideg idő beköszöntével a víz lehűlésével egyidejűleg megkezdődtek az őszi halászatok és a természetes vizek telepítése. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) felügyeli a haltelepítéseket azoknál a tógazdaságoknál, ahol a horgásztavak mellett természetes vizeik halállományának utánpótlásáról is gondoskodnak.

Dr.Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke elmondta, hogy a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezettel (MA-HAL) 2017. március 20-án kötöttek stratégiai együttműködést, mely 2021 őszétől vált szorosabbá azáltal, hogy közösen határozzák meg a haltelepítés irányárait. 

 

 
Dr. Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke

A halak telepítését halgazdálkodási tervek alapján végzik, melynek tartalmazniuk kell a halfajok típusát, méretét és telepítési módját. Szeretnék, ha olyan halfajok is visszatérnének a vizekbe, mint a széleskárász vagy a keszeg, a ragadozó halakból pedig a vízterületre érvényes harcsa, süllő vagy csuka. 

 

A tógazdaságok hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez és a fenntartható fejlődéshez, emellett vizes élőhelyeket is teremtenek. Hazánk szerencsés helyzetben van, mivel haltermelési szempontból kiváló földrajzi elhelyezkedése miatt a tógazdaságok képesek kiszolgálni a fogyasztókat édesvízi halakkal. Az idei év időjárása nem kedvezett, mert az enyhe telet csapadékmentes tavasz követte, a nyár pedig aszályos volt, ilyen körülmények között pedig nehéz halakat termelni. További gondot okoznak még, hogy a termelési önköltségek drasztikusan megemelkedtek. Minden probléma ellenére mindenki tud majd halat vásárolni az ünnepekre. 

 


A tógazdaságoknak fontos szerepük van a mezőgazdaságban

 

Az akasztói tavak helye 30 éve olyan szikes terület volt, ahol gyakran még a legelő birkáknak sem jutott elég táplálék. A területen vékony volt a termőréteg és tökéletes a vízzárás. Amikor eső esett, akkor nem ment el a víz, a birkák lábát a sziksó szétmarta. Szárazság idején kiégett minden, emiatt a madarak és más élőlények nem tudtak megmaradni a szikes pusztákon.

 

A tavak kiépítése jelentős változást hozott. Megépültek a halastavak, betelepítették őket halakkal, majd szinte rögtön visszatelepedtek a rég nem látott madárfajok. 

 

BG

Forrás: M1 riport, MagyarMezőgazdaság

Képek: M1 Riportkép, Pixabay

Programajánló

«
26. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu