Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

A megye elnökök tiltakoznak Barrosonál

A megye elnökök tiltakoznak Barrosonál
Az Európai Bizottság azon javaslata ellen tiltakoznak a megyei elnökök, ami felfüggesztené a Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeg kifizetését 2013 januárjától.
Tiszrelt Jose Manual Barroso! Tisztelt Elnök Úr!

Az Európai Bizottság 2012. február 22-én azt javasolta, hogy 2013. januári hatállyal függesszék fel 495 184 000 euró Magyarországnak szánt kohézios támogatási összeg folyósítását. A brurttó hazai termék 0,5 százalékáról, az összes kötelezettségvállalás 29 szézalékáról van szó. A javaslatot, amit maga a Bizottság is pédátlannak nevezctt, azért hozták meg az indoklás szerint, mert a magyar kormány nern tudta garantálni, hogy "költségvetése tartósan és fenntartható módon az EB által megkövetelt 3 százalekos GDP arányos hiánytartományon belül marad."

A Bizottság javaslata megalapozatIan, mert figyelmen kivül hagyja a tényeket: Magyarország költségvetési hiánya -az Európai Unióhoz való csatlakozása óta
először ­3% alatt volt 2011-ben, és 2012-ben a Bizottság áltaI elismerten szintén 3% alatt marad. Az államháztatrtási helyzet alakulását valóban befolyásolják egyszeri hatások, ezek azonban nern érik el a Bizottság által jelzett nagyságrendet, a kormány ugyanis kornoly strukturális reformokat hajtott végre a nagy rendszerek átszervezésével.

Legmélyebb sajnálatunkra a Bizottság döntése a szándékolttal ellentétes hatásokat fog eredményezni. Magyarország, a magyar emberek kemény áldozatokat hoztak az elmúlt nyolc év hibáinak kijavítása és a gazdaság stabilizálása érdekében, ezért a Brüsszelből jövő büntetések az európai intézményekkel szembeni bizalmatlanságot erősítik a magyar társadalomban.
Fontos megjegyezni, hogy a Kohézios Alap azokat a tagállamokat támogatja, amelyck GDP-je az európai átlag 90%-a alatt van. Ezen régiók mepfosztása a kiegycnsúlyozott fejlődésükhöz nélkülözhetetlen forrasoktól teljes mértékben ellentétes az európai kohézió es szolidaritás szellemével.

A történtek arra utalnak, hogy a Bizottság a regionális politikát -amely egy hosszú távú befektetési politika -büntetésként kívánja használni bizonyos tagállamokkal szemben, tekintet nélkül ezen megközelítés cllentmondásos mivoltára. A javaslat jogi kérdéseket is felvet, tekintettel arra, hogy Magyarország számolt azokkal a forrásokkal, melyeknek most a felfüggesztését tervezik. A beruházások előkészítés, vagy már megvalósitás alatt állnak. Felfüggesztésük csak súlyosbítja azokat a Bizottság által feltételezett makrogazdasági problémákat, melyek orvoslási szándékára a javaslat meghozatalakor hivatkoztak.

Mi, Magyarország területfejlesztésért felelős megyei közgyűlések elnökeiként ezzel a levéllel mély aggodalmainknak szeretnénk hangot adni a Bizottságg javaslatával kapcsolatban. Meg vagyunk győződve, hogy egy ilyen döntés összeegyeztethetetlen az Európai Unió értékeivel. Szeretnénk felhívni az Európai Bizottságot, hogy komolyan fontolja meg érveinket, mielőtt bármlyen további lépésre szánná el magát.

Barroso_Hun.pdf


120307-tv-nyilatkozatok-008_20120311130514_30.jpg


Programajánló

«
19. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu