Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

800 milliárdos forrásban bíznak a megyei önkormányzatok

800 milliárdos forrásban bíznak a megyei önkormányzatok
Mintegy 600-800 milliárd forintra számítanak a megyei önkormányzatok az Unió keretéből - nyilatkozta az az OrientPressnek Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke. A teljes összegről márciusban dönthet az EU, s ehhez kell igazítani a beruházások terveit is. A területfejlesztés az önkormányzatok hatásköre marad, ám úgy tudni, a megyei vezetők 'kívánságlistával' fordultak Orbán Viktorhoz, amin a fejlesztéshez kapcsolódó más feladatkörök is szerepeltek.

 

Az említett százmilliárdok csak hozzávetőleges összeget jelentenek, hiszen az Unió február és március tájékán dönthet arról, hogy mekkora területfejlesztési forrást ítél meg az egyes tagállamoknak.
Az Orbán Viktor által hétfőn említett uniós keret elosztásakor a méret lesz a lényeg - vagyis megye nagysága és lakosainak száma - ám a megyei önkormányzatok sok esetben együttműködnek a keretek felhasználásakor, így a megyehatárokon átívelő közútfejlesztési vagy kötött pályás projektekben, hiszen 'az utak össze kell érjenek'- ahogy az újságírói kérdésre Szűcs fogalmazott.

nepessegmegoszlas_20130115164821_12.jpg


Ilyen közös terv lehet például Jász-Nagykun-Szolnok megyével az M4-es és az M8-as autópályák fejlesztése és kiépítése; Bács-Kiskunnal több gyorsvasúti vonal fejlesztésén osztozkodik Pest megye, de területrendezési programjukban javasolják a Duna-Tisza csatorna megépítését is, ami szerintük komoly előrelépést jelentene az Alföld vízgazdálkodása szempontjából.

Az M4-es nyomvonala

Az M4-es fejlesztése
Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés elnöke a továbbiakban kiemelte, hogy a gazdaság élénkítésében és a kkv-k támogatásában látja a következő évek fő feladatait - párhuzamba állítva a Pest megyei helyzetet az országossal. 'Ipari parkokat létesítenénk, és munkahelyeket is szeretnénk teremteni az uniós forrásból, de oda kell figyelni arra is, hogy a megyék között ne alakuljon ki egészségtelen verseny az esetleges befektetők, például az autóipari cégek iránt. Ne mindenki ugyanazt a három-négy nagyvállalatot próbálja magához csábítani' - emelte ki a közgyűlési elnök.

Kővágó Ignác, Szűcs Lajos, Fazekas Sándor az újonan átadott tejházban

Fejő- és tejházat adtak át Dabason
Bár a megyei közgyűlés több száz oldalas fejlesztési koncepcióval készült a következő 7 évre, és Szűcs szakmai fórumok során mérte fel a települések igényeit, minden az Unió döntésén múlhat - még az állami önerő megítélése is.
Az elnök épp ezért nem tudott konkrétumot mondani arról, hogy mely projektekre és mekkora összeget szánnak a következő hónapokban. A testület korábban haladékot kapott, így április végén, már az EU határozatának ismeretében hozhat végleges döntéseket.

teruletfejlesztesi-koncepcio_20130115165523_61.jpg

 

Az ugyanakkor biztosnak tűnik, hogy a terület- és vidékfejlesztés feladata a megyei önkormányzatoknál maradhat - és nem kizárt, hogy más, fejlesztéssel összefüggő feladatköröket is megkaphatnak majd, amiről a későbbi egyeztetéseken születik döntés - olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet dr. Szűcs Lajos adott az OrientPressnek.

Forrás:OrientPress

 

Programajánló

«
25. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu