Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

2013-tól több juthat a megye lakosaira

2013-tól több juthat a megye lakosaira
A 2010-es költségvetés Pest megyét érintő hatásairól és a Budapesttől való függetlenedési szándékról beszél Dr. Szűcs Lajos évértékelő interjúja harmadik részében.
Dr. Szűcs Lajos bízik benne, hogy a választások után egy újonnan felálló kormány felismeri, hogy valamit tenni kell az önkormányzatok finanszírozásával: vagy csökkentik a feladataikat, vagy a feladatok elvégzéséhez szükséges forrást biztosítani kell számukra.

A Dr. Szűcs Lajossal készített interjú harmadik részét itt tekintheti meg:


Az emberek ezt kézzelfoghatóan akkor tapasztalják csak meg, amikor bemennek egy kórházba, vagy az iskolákban olyan tudásra tesznek szert, melyeket később tudnak hasznosítani, a szociális intézményekben pedig olyan ellátást kapnak az ott lakók, mely egyaránt megfelel az elvárásaiknak és az életkörülményeiknek. A megye elnöke reméli, hogy egy év múlva nem megszorításról fognak beszélni, hanem arról, hogy az emberek minél kisebb nehézségek árán tudják élni az életüket.

Dr. Szűcs Lajos szerint a következő időszak legnagyobb kihívása éppen az: miként tud a megyei önkormányzat olyan lehetőségeket teremteni, hogy az emberek szabadon tudják élni a saját életüket és meg tudják valósítani elképzeléseiket.

Dr. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke

Dr. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke

Arról, hogy Pest megye önálló régiót alkothatna, elmondja, hogy kezdetben csak arra gondoltak, hogy nagyon aránytalan a forráselosztás a főváros és Pest megye között. Ha a lakosok számát vesszük alapul, akkor 60 : 40 százalék arányban kellene elosztani a pénzt Budapest javára, azonban a felmérések szerint a főváros a forrásoknak 80 százalékot meghaladó részét viszi el. Ez nagyon aránytalan, s az elnök szerint nem érdemlik meg a pest megyei emberek, hogy ilyen módon kezeljék le őket.
Dr. Szűcs Lajos hangsúlyozza: a megye nem szeretne sem versenyezni, sem vitatkozni a fővárossal. Budapest az ország fővárosa, megérdemli, hogy megkapja ezeket a forrásokat, ezért más megoldást kellett keresni. Mivel a főváros akkor sem nem kaphat több forrást, ha külön régiót alkot, Pest megye viszont lényegesen nagyobb támogatásban részesülhetne, ezért döntöttek a különvállás mellett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy évente családonként egymillió forinttal többet lehetne fordítani például oktatásra, egészségügyre, utak fejlesztésére, iskolák építésére. Ezeket belátva elmondható, hogy ez nem politikai kérdés, hanem egyszerű szakmai, pénzügyi, fejlesztés-politikai kérdés. Ha a megye több pénzt kaphat különálló régióként, akkor legyenek külön régió, melyet most már 10 éves harcok után kezdenek elfogadni.

Pest megye

Pest megye önálló régiót fog alkotni Budapesttől

A közgyűlés egyhangú határozattal erősítette meg a települések több, mint 90 százalékának akaratát, melyet benyújtottak a kormánynak. Dr. Szűcs Lajos reményét fejezte ki, hogy továbbítják azt az Európai Unió felé, s egy regisztrációt követően 2013-tól Budapest és Pest megye külön régiót fog alkotni.



Dr. Szűcs Lajos hírportál

-ba-

Programajánló

«
26. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu