Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Területfejlesztés másként

Területfejlesztés másként
A MÖOSZ szervezésében a megyei önkormányzatok is bemutatkoztak az URB:ICON: 2. Nemzetközi településfejlesztési kiállítás és projektvásár keretén belül.
Az április 10-14. között zajló kiállítás célja az, hogy olyan fórumot teremtsen, ahol az önkormányzatok és tervezett projektjeik lehetséges partnerei és befektetői egymásra találnak. A napjainkban zajló sokszínű paradigmaváltás világossá tette, hogy a magyar terület-, és településfejlesztésben új utakat kell keresni, hiszen az, eddigi formájában - lényegében állami, vagy Európai Uniós forrásokra támaszkodva - nem folytatható.
A magyar önkormányzatoknak a következő 2014-2020 közötti tervezési időszakban kell kialakítani, és a gyakorlatba átültetni a terület-, és településfejlesztés új, nagyrészt önfinanszírozó módját, az ehhez tartotó partnerség-építést, megtérülő finanszírozás-szervezést, kommunikációt, és egyéb, a fejlett országokban bevált módszereket

urbicon3_20130415140247_27.jpg

Az URB:ICON Nemzetközi településfejlesztési kiállítás és projektvásár keretében a HUNGEXPO Zrt. a Magyar Urbanisztikai Tudásközponttal együtt, lehetőséget kínált az önkormányzatok által már befejezett beruházási projektek, tervezett, de befektetőre váró projektek bemutatására.
A kiállításon részt vesznek olyan projekt irodák, finanszírozással foglalkozó cégek, pályázati tanácsadó irodák, és minden olyan vállalkozás, amelyek valamilyen termékkel, szolgáltatással kapcsolódik egy-egy terület-, településfejlesztési projekt megvalósításához.

urbicon_20130415140338_85.jpg

dr. Szűcs Lajos a megnyitón
Az április 10-i szakmai napon öt megyei önkormányzat mutatkozott be a kiállítás Területfejlesztés másként című szakmai blokkjában. dr. Szűcs Lajos, a Pest Megye Önkormányzat és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke megnyitójában úgy fogalmazott, hogy „találóbb cím nem is születhetett volna, hiszen a 2012-től alapjaiban változott meg a területfejlesztés koncepciója, aminek gazdái a megyei önkormányzatok lettek". Elmondta, hogy egy jobb, hatékonyabb, átláthatóbb modellre van szükség, ahol a pályázati rendszer helyébe a programalapú finanszírozás lép, ami alulról, piramisszerűen építkezik, az itt élő emberek igényeire, az ő tudásukra épül.

urbicon1_20130415140721_75.jpg

Pest megye térszerkezete
A Pest megyében zajló koncepció alkotás folyamatáról, és az elkövetkező évek célkitűzéseiről Kuszák Miklós, a Pest Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető beszélt, aki kiemelte, hogy a metropolisz régióban, amelynek motorja Pest megye, több mint 3 millió ember él. A versenyképesség megítélése egyre inkább meghatározza a befektetési és partnerkeresési döntéseket, így a hazai tulajdonú vállalatok, vállalkozások növekedési és piacszerzési lehetőségeit is. Pest megye elkötelezett amellett, hogy egy ilyen, a koncentrációt oldó, hálózatos, a teret és az itt működő vállalkozások adottságait maximálisan kihasználó, az elavult agglomerációs határokat meghaladó kiterjedésű versenyképességi stratégiának motorja legyen.
Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke „Jövőkép az ország közepén" című előadásában az ország legnagyobb területű megyéjének fejlesztési elképzeléseit ismertette. Hangsúlyozta, hogy a tervek megvalósításához elengedhetetlen volt minden megyének, egy pontos helyzetfeltárást készítenie.
Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy Komárom-Esztergom megye kiemelt céljai a helyi gazdaság- és erőforrás-gazdálkodás feltételeinek megteremtése, a közlekedési kapcsolatok erősítése (É-D-i kapcsolatok, meglévő úthálózat és kerékpárutak fejlesztése)a, turisztikai potenciál fenntartható hasznosítása és a piacképes tudás és munkaerő-piaci készségek differenciált fejlesztése.
„Nógrád megye a siker kapujában áll" - ezzel a mondattal kezdte előadását Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke. A 200 ezer lakosú Nógrád, az ország legkisebb lélekszámú megyéje, ahol az elkövetkező 2014-2002-as fejlesztési időszak egyik célkitűzése, hogy a beruházások végrehajtásával együtt a megye lakosainak száma is nőjön. Ezért is választott a megye a „Nógrád vár Rád" szlogent.
dr. Barta Viktor, Heves megye főjegyzője előadásában úgy fogalmazott, hogy a területfejlesztési koncepció feladata, hogy összhangot teremtsen az előttünk álló uniós pénzügyi időszakban, azaz 2014 és 2020 között a megyében megvalósuló beruházások, intézkedések között. Heves abban a szerencsés helyzetben van, hogy a megyében két felsőoktatási intézmény is található, amelyek partnerként vesznek részt a koncepció megalkotásában.

Programajánló

«
28. 2024. March
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Feb.
26.
Feb.
27.
Feb.
28.
Feb.
29.
Mar.
1.
Mar.
2.
Mar.
3.
Mar.
4.
Mar.
5.
Mar.
6.
Mar.
7.
Mar.
8.
Mar.
9.
Mar.
10.
Mar.
11.
Mar.
12.
Mar.
13.
Mar.
14.
Mar.
15.
Mar.
16.
Mar.
17.
Mar.
18.
Mar.
19.
Mar.
20.
Mar.
21.
Mar.
22.
Mar.
23.
Mar.
24.
Mar.
25.
Mar.
26.
Mar.
27.
Mar.
28.
Mar.
29.
Mar.
30.
Mar.
31.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu