Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Pest megye önkormányzata új szerepben

Pest megye önkormányzata új szerepben
Pest megye területfejlesztési koncepciójának elkészítésén fáradozik a megyei önkormányzat. Nem csak feladatát illetően változik a helyzete, hanem fővároshoz való viszonyában is, az eddigi alá-fölérendeltséget partnerség váltja fel, nyilatkozta Szűcs Lajos, a megyei önkormányzat elnöke, a Magyar Nemzetnek.
A megyei önkormányzatok feladata az év elejétől megváltozott. A változás lényegét Pest Megye Közgyűlésének elnöke, dr. Szűcs Lajos a következőképpen fogalmazta meg.
A területi együttműködés megteremtése, és a felkészülés az EU újabb hétéves fejlesztési ciklusára a térségekben, a településekben rejlő lehetőségek lehető legteljesebb kihasználása érdekében. A megyei önkormányzatok feladata az önkormányzatok, a civil közösségek és a vállalkozások közötti párbeszéd szervezése, a tervek összehangolása, a megyék megkülönböztető erővel bíró képességeinek megjelenítése.
A jelenlegi helyzetben történő szerepvállalással kapcsolatban az elnök kitért a főváros, valamint a megye kapcsolatrendszerére is.

120425-agglomeracios-konferencia-030-20120430104532-9_20120922115655_10.jpg

Aglomerációs konferencián szólalt fel dr. Szűcs Lajos
Ahhoz, hogy világos jövőképet rajzoljon fel magának Pest megye, előbb rendezni kell a fővároshoz való viszonyunkat. Január elsejétől már nem alá-fölérendeltségi kapcsolatban vagyunk, mert megszűntek a fejlesztési tanácsok, de még vár a feladat, hogy megteremtsük a partnerséget, amely azt az üzenetet közvetíti, hogy csak közös munkával lehet Budapest és Pest megye gondjait megoldani. Eddig Közép-magyarországi Régiónak hívták ezt a térséget, mostantól ismét Pest megyének. A következő uniós költségvetési ciklus egyik legizgalmasabb kérdése pedig az, hogy hogyan lehet erre az önállóságra építeni, olyan programelemeket behozni, amik eddig hiányoztak. - hangsúlyozta dr. Szűcs Lajos.
Konkrét példaként a munkahelyteremtést, valamint a kis és középvállalkozások segítését említette. A továbbiakban kitért arra, hogy Pest megyében olyan alacsony volt a pályázatoknak a támogatási intenzitása, hogy szinte nem volt épeszű vállalkozó, aki bevállalta volna. Felhívta arra a figyelmet, hogy a következő uniós ciklusban külön válik majd a megye és a főváros.

nagev-emlekko-

Ócsán munkahelyteremtő-beruházás zajlott
Úgy fogalmazott: Jogosultakká válunk a felzárkóztató alapokra, így jelentős gazdasági potenciálnövekedést tudunk generálni. A Magyarországra érkező pénzek nagyságrendje nem tud és nem fog változni, így a tárgyalássorozat és döntés még hátra van, amely során az egész országra vonatkoztatva igyekszünk az arányokat helyre tenni.
Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése az április ülésén vitaanyagot adott ki a megye területfejlesztési koncepciójáról. Az interjúban az ehhez érkező véleményekkel és javaslatokkal kapcsolatban dr. Szűcs Lajos a következőket válaszolta:
Az emberek támogatják, hogy elkészült egy olyan gondolatkísérlet, ami áttekinti Pest megye jelenlegi gazdasági, társadalmi és infrastrukturális helyzetét és megfelelő alapot biztosít a következő évek fejlesztési tervezéséhez. A vitaanyag csak a kezdet, a munkánk legfontosabb célja ugyanis az, hogy egy alulról felfelé építkező rendszert építsünk ki, ahol a fejlesztési koncepció és stratégia a települések ötleteiből, igényeiből áll össze.

Egyeztetések Pest megyében

A megye vezetője a kistérségek vezetőivel tárgyalt
A további feladatokkal, tervekkel kapcsolatban annak szükségességét hangsúlyozta, hogy meg kell teremteni az együttműködést a vidékfejlesztésben, a Leader programok területén. A turizmus fejlesztésében is aktív szerepvállalásra törekszünk- jelentette ki a közgyűlés elnöke. Fontos feladat a jelenlegi uniós költségvetési ciklus pályázatainak menedzselése, lezárása, s főleg az, hogy a kormányzati, államigazgatási, önkormányzati feladatok újragondolásában részt vegyünk- nyilatkozta a Magyar Nemzet munkatárásának dr. Szűcs Lajos.

Forrás: Magyar Nemzet

Programajánló

«
25. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu