Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Minden közösségnek szüksége van arra, hogy megünnepelje önmagát

Minden közösségnek szüksége van arra, hogy megünnepelje önmagát

Dr. Szűcs Lajos, a választókörzet országgyűlési képviselője a kakucsi Falunapon tett látogatása során a civil szervezetek, a település önkormányzásában, a helyi politikában történő szerepvállalásáról nyilatkozott.

Miért tartja fontosnak a közösségek életében ezeket a rendezvényeket?
Minden közösségnek szüksége van arra, hogy megünnepelje önmagát, és legyenek olyan napok az életben, amelyek a hétköznapok gondjain túl, egy kicsit másról is szólnak. Ebbe beletartozhat, ahogy itt Kakucson látjuk: az Úrnap, a katolikus közösség ünnepe, valamint a falunapi főzőverseny, a borverseny és a kulturális programok sokasága is.

gyerekek_891_20110701121958_97.jpg


Nagyon sok sátorban egy-egy baráti közösséget, frissen alakult civil szervezetet lehet látni. Az elmúlt időszak azt mutatja, hogy nem csak a kulturális, sport vagy az egyéb hobbihoz köthető tevékenységek kötik össze ezeket az embereket, hanem a helyi politikával, történésekkel kapcsolatban is hallatják hangjukat. Mi a véleménye az ő szerepükről?

A helyi politizálás nyilván erről szól, és ebből a szempontból talán a helyi civil szervezetek kifejezés is furcsán hangzik. Hiszen nem akarnak mást, mint a helyi politikába beleszólni, és innentől kezdve már nem is civil szervezetek. Azt, hogy ők politikai pártoktól függetlenül gondolkodnak, nem azt jelenti, hogy nincsen véleményük a település sorsáról vagy fejlődési irányáról. Ezt egyébként helyesnek gondolom, csak nyilván a vadhajtásokat kell lecsipdesni róla, hogy ezáltal valódi növekedést, valódi fejlődést próbáljunk meg indukálni.

 

lajos_133_20110701122246_58.jpg


Több mint tíz évvel ezelőtt jártam Németországban egy kb. ekkora településen. Hasonló jellegű falunapokat ott is szerveznek. A programok mellett az általuk készített vagy gyűjtött tárgyakból vásárt rendeztek, vagy éppen az egyesület tagjainak borát vagy süteményét árulták. A befolyt összegből igyekeztek egy kis pénzt a működésükre, saját programjaikra, családi napjaikra félre tenni. Talán egyszer itthon is tapasztalhatunk majd ilyen törekvéseket.
(T.A)

Programajánló

«
28. 2024. March
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Feb.
26.
Feb.
27.
Feb.
28.
Feb.
29.
Mar.
1.
Mar.
2.
Mar.
3.
Mar.
4.
Mar.
5.
Mar.
6.
Mar.
7.
Mar.
8.
Mar.
9.
Mar.
10.
Mar.
11.
Mar.
12.
Mar.
13.
Mar.
14.
Mar.
15.
Mar.
16.
Mar.
17.
Mar.
18.
Mar.
19.
Mar.
20.
Mar.
21.
Mar.
22.
Mar.
23.
Mar.
24.
Mar.
25.
Mar.
26.
Mar.
27.
Mar.
28.
Mar.
29.
Mar.
30.
Mar.
31.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu