Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Interjú Szűcs Lajossal, a Magyar Tenisz Szövetség elnökével

Interjú Szűcs Lajossal, a Magyar Tenisz Szövetség elnökével

A Magyar Nemzet február 11-i számában jelent meg az alábbi interjú Szűcs Lajossal, a Magyar Tenisz Szövetség elnökével.

– Mi az oka annak, hogy junior szinten kiemelkedő – Valkusz Máté és Gálfi Dalma vezeti a világranglistát – a magyar tenisz, de a felnőtteknél elmaradnak a látványos eredmények?
– A magyar felnőtt teniszre tett megjegyzésével nem feltétlenül értek egyet. Babos Tímea az első száz között van a világranglistán. Temesvári Andrea a legjobb tíz között volt, Szávay Ágnes a tizenharmadik helyen állt a fénykorában. A tenisz borzasztó nehéz sport, a legjobb ezerben szinte mindenki le tudja győzni a másikat. Ahhoz, hogy valaki bejusson a legjobb száz közé, mindenre kiterjedő alapos felkészülés szükséges. Mára egy komoly tudományos munkával összeállított program lett a világelső Novak Djokovics élete és teniszmunkássága. Ha azt a kérdést vizsgáljuk, hogy a Magyar Tenisz Szövetség mit tud hozzátenni a sportág népszerűsítéséhez és sikerességéhez elég összetett választ adhatunk. Többek között elindítottuk az iskolai tenisz programot, felismertük, hogy szélesítenünk kell a sportág alapját. 2011 óta vezetem a tenisz szövetséget, amikor hivatalba léptem a kollégáimmal azt tapasztaltam, hogy a teniszklubok és az aktív teniszezők létszáma folyamatosan csökken. Az intézményi és a pályastruktúra is elég siralmas állapotban volt.


– Ennek is köszönhető, hogy a Városligeti Műjégpályán lesz az Izrael elleni Davis-kupa mérkőzés?
– Ne keressünk összefüggést a kettő között.


– A tenisz nem TAO-támogatott sportág, az akadémiai rendszer megvalósult a sportágon belül?
– A 16 kiemelt sportág egyikeként mi is részesülünk fejlesztési támogatásban. A kormány kötelezettséget vállalt 23 - 12 lány és 11 fiú - verseny rendezésére. Néhány napon belül megkezdődik a Nemzeti Edzésközpont beruházása, ami az akadémiák fejlesztését jelenti. A Vasas Folyondár utcai sporttelepén új edzőközpont és egy klubház is épül, valamint az összes pályát felújítjuk. Szó van egy másik nagyszabású tervről is, melynek keretében 15-20 fedett csarnok épülhet. Már említettem, hogy az iskolai teniszt nagyon komolyan vesszük. Ha nincs olyan gyerek, aki teniszezik, akkor nem lehet olyan felnőtt, aki később sikeres játékos lehet. Szélesíteni kell a sportág alapját. A munkánk gyümölcsét akkor élvezhetjük, ha néhány éven belül lesznek olyan játékosaink, akik a felnőtt mezőnyben is magas színvonalon teljesítenek.

 

 Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke

 

Interjú jelent meg a Magyar Nemzetben Szűcs Lajossal, a Magyar Tenisz Szövetség elnökével

 


– Nézzük a női szakágat! Sikernek számít a FED-kupa szereplés? A belgáktól vereséget szenvedett, de Dél-Afrika legyőzésével bent maradt a csapat az euro-afrikai zóna 1-es csoportjában.
– A sorsolás pillanatában tudtuk, hogy nincs esélyünk a feljutásra. Gálfi Dalma december végén mandulaműtéten esett át, Jani Réka bokasérüléssel bajlódott. Ebben a helyzetben fontos taktikai döntés született: Babos Tímea játékától eltekintettük azért, hogy minél jobb egyéni világranglistás helyet érjen el. Ugyanis az olimpia előtt hat-nyolc héttel az aktuális ranglistás-helyek alapján osztják ki az olimpiai kvótát. Timinek 95 százalék az esélye a kvótaszerzésre, de ha tovább javít a helyezésén, akkor még egy játékost tudnánk nevezni az olimpiára. Például Marosi Katalint, akivel Timi párosban tud indulni Rióban. Ezért nem vett részt a Babos Timi a FED-kupa mérkőzésünkön. A szövetségi kapitány is azzal érvelt, hogy Timi távollétében a fiatalok kaphatnak egy esélyt, hogy rangos nemzetközi megméretésen vegyenek részt.


– A férfiaknál örökzöld téma Fucsovics Márton. Tehetség és örök ígéret.
– Először is, boldog születésnapot kívánnék neki: a héten ünnepelte a 24. születésnapját. Marci Sávolt Attilával készül, akit a szövetség kért fel a közös munkára.


– A szövetség kérte meg és nem a sportoló kérte fel? Van ennek jelentősége?
– Van! Szerettük volna, ha az utolsó utáni pillanatban összekapja magát, bizonyít és nem veszik el a magyar teniszsport számára. Azt gondoltuk, hogy ezt a lehetőséget biztosítjuk neki, hogy komoly felkészüléssel vágjon neki az előtte álló feladatoknak. Az első két hét közös munka után Marci "örömmel" újságolta, hogy még soha nem fordult elő ennyi idő után, hogy mindkét keze vízhólyagos legyen.

– Március elején főszerepet kaphat az Izrael elleni Davis-kupa találkozón. A papírfroma nem mellettünk szól.
– Így igaz, de a szakmai stábbal egyeztetve arra jutottunk, hogy egyféle borításon lehet esélyünk. Salakon.
Az Ausztralian Open előtt megmérkőzött egymással Fucsovics Marci és az izraeliek éljátékosa, Dudi Sela és csak a döntő szettben elbukott néhány ponton múlott, hogy nem Marci győzött. Sela nem sokkal később legyőzte Fernando Verdascót Melbourne-ben, aki korábban Rafa Nadalt verte meg. A tenisz kiszámíthatatlan.... Második számú teniszezőnk, Nagy Péter salakspecialista, akivel kapcsolatban elég, ha csak a tavalyi bosnyákok elleni mérkőzésre emlékezünk, amikor a sírból hozta vissza a meccset. Ebben is bízhatunk március elején Izrael ellen.

 


 

Programajánló

«
29. 2024. March
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Feb.
26.
Feb.
27.
Feb.
28.
Feb.
29.
Mar.
1.
Mar.
2.
Mar.
3.
Mar.
4.
Mar.
5.
Mar.
6.
Mar.
7.
Mar.
8.
Mar.
9.
Mar.
10.
Mar.
11.
Mar.
12.
Mar.
13.
Mar.
14.
Mar.
15.
Mar.
16.
Mar.
17.
Mar.
18.
Mar.
19.
Mar.
20.
Mar.
21.
Mar.
22.
Mar.
23.
Mar.
24.
Mar.
25.
Mar.
26.
Mar.
27.
Mar.
28.
Mar.
29.
Mar.
30.
Mar.
31.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu