Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Gazdasági kerekasztal a Megyeházán

Gazdasági kerekasztal a Megyeházán
Vállalkozókkal egyeztetett a megyei önkormányzat a 2014-2002-as fejlesztési időszak stratégiai célkitűzéseiről. Szűcs Lajos, a házigazda Pest Megyei Önkormányzat elnöke rámutatott, hogy „most, a tervezési időszakban van arra szükség, hogy az ötletekből program szülessen". Pest megye célja, hogy vállalkozókat helyzetbe hozza, segítse.
A Magyarok a Piacon Klub kezdeményezésére létrejött gazdaságfejlesztési kerekasztal célja megszólítani azokat a gazdasági szereplőket, akik tevékenységükkel, jelenlegi és tervezett fejlesztéseikkel hatással lehetnek a megye gazdaságára, és akikre partnerként tekinthetnek a közigazgatás képviselői, a területfejlesztésben érintett intézmények, szervezetek.
Az elsőként Nyíregyházán megrendezett, és az elkövetkező hónapokban folyamatosan megrendezésre kerülő megyei konzultációs fórumok egy asztalhoz ültetik a központi és a megyei tervezés felelős szereplőit a helyi gazdaság meghatározó vállalataival, hazai tulajdonban álló kis- és közepes méretű vállalkozásaival. A fórum hozzájárulhat a köz- és a versenyszféra közötti stratégiai partnerség megerősítéséhez, a rendszeres párbeszéd kereteinek megteremtéséhez. A Pesti Megyeházán, március 21-én, Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal munkatársai részvételével megtartott fórum témái a következők voltak: az Országos Területfejlesztési Koncepció előkészítése; a 2014-2020 közötti operatív programok tervezése és Pest megyei vonatkozásai; Pest megye fejlesztési koncepciója.
Szűcs Lajos, a házigazda Pest Megyei Önkormányzat elnöke rámutatott, hogy „most, a tervezési időszakban van arra szükség, hogy az ötletekből program szülessen". Pest megye célja, hogy vállalkozókat helyzetbe hozza, segítse. Ezért hasznos egy ilyen beszélgetés, mert itt lehet közvetíteni az igényeket a tervekhez; különösen akkor, ha a megrendezett fórum nem csak egy állomás, egy folyamatos együttműködés kezdete.
Esőssy Zsombor, a MAPI elnöke elmondta, hogy minden megyében megszervezik majd ezt a fórumot, mert hiszik, hogy a vállalkozóknak, az önkormányzatoknak és a civileknek közösen kell kialakítani a terveiket, céljaikat a következő 7 éves ciklusra. Különös tekintettel a Magyarok a Piacon Klub kiemelt célkitűzésére; hogy aktív szerepvállalással elősegítse egy olyan erős, középvállalkozói réteget megerősödését, amelyek a hazai gazdaság gerincét jelentheti a jövőben.
A kerekasztal biztosította a lehetőséget, hogy a megjelent vállalkozások a jelenlegi pályázati rendszer tapasztalatai alapján javaslatot tegyenek a következő tervezési időszak prioritásaira, a célokat és lebonyolítást érintő változtatásokra - elősegítve, katalizálva a majdani integrált projektek kialakítását.
A Közép-magyarországi Régió szerepét illetően elhangzott, hogy a térségbeli növekedés, illetve beruházások növekedése nélkül a magyar gazdaság egésze sem képes a növekedésre. A gazdasági növekedéssel és munkahelyteremtéssel kapcsolatban kiemelésre került, hogy a minőség, az exportképesség és a környezettudatosság, valamint a hatékonyság erősítése és a folyamatos technológiai fejlesztés hiányában a munkahely-teremtési programok sem érhetnek célt. Jelentős változásokra van szükség, az innováció nagyobb támogatása mellett a marketing és kommunikáció, vezetési ismeretek, minősítési rendszerek tekintetében is.
Az állami szerepvállalást illetően, a vállalkozások elmondták, hogy a fizikai és az üzleti infrastruktúra, környezet alapvető fejlesztésének igénye. A hozzászólások alapján megállapítható, hogy egyre súlyosabb, neuralgikus pontnak tekinthető a szakképzés, a szakképzett munkaerő pótlása. A résztvevők kifejezték ezen kívül egyöntetű igényüket az adózással kapcsolatos, valamint az általános adminisztrációs és az egyes ágazatokat, tevékenységeket érintő sajátos szabályzók gyorsabb és rugalmasabb felülvizsgálata iránt; beleértve a pályázatok egyszerűbb és fókuszáltabb lebonyolítását. Jelezték továbbá, hogy a vállalkozók számára is fontos cél a fenntarthatóság, illetve általában a társadalmi célkitűzések támogatása - az életminőség javítása - Pest megyében.

Programajánló

«
19. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu