Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Európai jelentőségű természetvédelmi pályázatot fejeztek be Ócsán

Európai jelentőségű természetvédelmi pályázatot fejeztek be Ócsán
Ócsán az Egressy Gábor Szabadidőközpontban tartották az "Európai jelentőségű élőhelyek rekonstrukciója és védett fajok megőrzése a Turjánvidéken, a Hajta mentén, a Turai legelőn és a Budai Sas-hegyen" elnevezésű pályázat sajtótájékoztatóval egybekötött záró projektjét. Az ünnepségen részt vett Dr. Rácz András helyettes államtitkár és dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke is.
A program elsődleges célja az volt, hogy a Közép-Magyarországi Régió déli részének két legjelentősebb vizes élőhelyén (Ócsa: Öregturján, Nagykáta - Farmos környéke: Hajta-mente) az európai jelentőségű és hazai védelem alatt is álló természeti értékeinek hosszú távú megőrzését biztosítsa. A projekt gerincét a két érintett célterületen történő vízpótlás, vízvisszatartás és a vízkormányzás lehetőségének megteremtése adta vízügyi műtárgyrendszerek kialakításával.

hajta-mente-a-mocsarvilag-jellegzetes-kepe_20121206212658_32.jpg

Az Igazgatóság négy területegységén (Sas-hegy TT, Ócsai TK, Tápió-Hajta Vidéke TK, Turai-legelő TT) zajló pályázat célja a védett élőhelyek állapotának javítása volt. Legfőbb célkitűzés a vizes élőhelyeken vízkormányzó/vízpótló műtárgyrendszerek kialakítása, nyílt vízfelületek létesítése/helyreállítása. Másodsoron az agresszívan terjedő invazív növényfajok visszaszorítása (többek közt zöld juhar, orgona, ezüstfa, aranyvessző), a védett, fokozottan védek fajok megóvásának érdekében.

turjanvidek-az-oregturjan-madartavlatbol_20121206213005_21.jpg

A munkálatok nagyrészt külső vállalkozók segítségével, de az Igazgatóság életében mindezidáig egyedülálló módon kisebb részben saját teljesítésben kerültek kivitelezésre. Fontos része volt még a projektnek az egyéb, természetvédelmi szempontból káros hatások felszámolása (iszapdepók, és kommunális hulladék elszállítása, őshonos fa és cserjefajokból álló kisebb ligetek telepítése). Megemlítendő még a jelentős mértékű szemléletformálási tevékenység, mely az önkéntes munkavégzéstől kezdve a tanösvények felújításán, kiadványok készítésén keresztül a sas-hegyi különleges információs pont létesítéséig igen szerteágazó módon került kivitelezésre.

turjanvidek-vizszintszabalyozo-mutargy-az-oregturjanban-ocsa_20121206212925_41.jpg

A munkálatok oroszlánrészét az ócsai Öregturján, valamint Nagykáta - Farmos térségében lévő vizes élőhelyek (Hajta-mente mocsárvilága) természetvédelmi célú vízutánpótlási rendszerének műszaki megvalósítása, a visszaszoruló nyílt vizes élőhelyek helyreállítása, létrehozása tette ki. A kivitelezésekre az Igazgatóság közbeszerzések útján választotta ki a megfelelő referenciákat felmutatni képes vállalkozókat, akik 2011 (Öregturján), 2012 (Hajta-mente) folyamán, a természetvédelmi szempontból legkevésbé aggályos nyár végi őszi munkavégzési időszakokban végezték el a meghatározott feladataikat.

turjanvidek-uszo-kotrogep-dolgozik-az-oregturjanban-ocsa_20121206213026_26.jpg

A munkálatok során a terepi viszonyok különleges munkavégzési módszerek alkalmazását tették szükségesség, például a Ócsa menti láp területén, az évtizedek óta felhagyott tőzegbánya gödreit elborító vízi-növényzet eltávolítását különleges (tudomásunk szerint az országban elsőként nálunk használt) úszásra is képes, mocsárjáró kotrógép segítségével lehetett csak elvégezni. Ezzel szemben a 2012-es munkavégzési periódusban a farmosi Nagy-nádasban kialakított nyílt vízi élőhely rekonstrukció munkái a kivételesen aszályos időszak miatt szinte száraz területeken zajlottak.

A kivitelezés során megépített, felújított vízügyi műtárgyak (zsilipek, duzzasztók, vízkormányzó műtárgyak) szerepe, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló területekre szabályozott módon tudják kivezetni a csapadékosabb időszakokban rendelkezésre álló vizet.

hajta-mente-az-elkeszult-bibicfeszke-duzzasztomutargy-muszaki-atadasa-farmos_20121206212611_78.jpg

Ezzel javítják a területek természeti állapotát, elősegítik a természeti értékek fennmaradását. Fontos megemlíteni, hogy a beruházás úgymond melléktermékeként nem csak a természeti területek vízháztartása javul, hanem közvetett módon (talajvíz, mikroklimatikus viszonyok) az azt övező mezőgazdasági hasznosítási területeken is fogja éreztetni a hatását a vizek visszatartása. Ezzel akár csökkenhetnek az idei évhez hasonló aszályos évek mezőgazdasági kárai is.


Programajánló

«
19. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu