Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Budapest, agglomeráció, Pest megye: együttműködés

Budapest, agglomeráció, Pest megye: együttműködés
Budapest nem lehet versenyképes, sikeres Pest megyei települések nélkül - számomra ez a budapesti agglomeráció jövőjéről tartott konferencia tanulsága.
Április 26-án Budapest Főváros Önkormányzata, az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézetével együttműködésben konferenciát szervezett az agglomeráció jövőjéről. Méghozzá nem is akármilyen konferenciát: mindösszesen 11 előadás hangzott el a legkülönbözőbb témákban, az országos területfejlesztési irányelvekről, a területrendezésről, a válság specifikus hatásáról, a „Város és környéke társadalmi kapcsolatrendszerének alakulásáról", a pályázati források felhasználásáról; továbbá a területi és települési tervezés aktuális kérdésekről, agglomerációs szerepkörökről, a közlekedés fejlesztéséről, és így tovább. Színvonalas és tartalmas előadásokat hallhattunk, olyan felvetésekkel, amelyeket mindenképpen érdemes továbbgondolni.
De ehhez arra van szükség, hogy az eseményhez készült kiadvány, valamint a konferencián bemutatott előadások szabadon hozzáférhetőek és megismerhetőek legyenek. Közérdek, hogy így legyen, s remélhetőleg ez hamarosan megtörténik; a már említett témákon felül például a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér rendezése, a fővárosi Városfejlesztési Koncepció, vagy a „Nagyváros és agglomerációs övezetének együttélési lehetőségei" előadások.

szucs-lajos-hivatali-foto_20120430124957_53.jpg

Számunkra fontos, a fővárosnak és a 187 Pest megyei közösségnek, s azon belül az agglomeráció településeinek, hogy az elhangzottak megismerhetőek legyenek mindenki számára. Az információ miatt, de mindenekelőtt a párbeszéd miatt fontos. Mert közös, egyetértésen alapuló vízióra, jövőképre, s az odavezető utat rögzítő stratégiára van szükségünk, amelynek előfeltétele, hogy együttműködés legyen a területfejlesztés, vagy a kapcsolódó szakpolitikák ügyében; márpedig ehhez alapvetően több és nagyobb bizalomra van szükség - ezt hangsúlyoztam én is a köszöntőmben.

Éppen ideje, hogy lebontsuk azokat a falakat, amelyek elválasztják a közösségeket.

Ez Budapest, az agglomeráció, és Pest megye közös érdeke. Budapest ugyanis - s talán ez volt valamennyi elhangzott előadás közös pontja, illetve legvégső következtetése - az agglomeráció, a környező kisvárosok, a vidéki térségek nélkül, nem lehet versenyképes metropolisz. Budapest nem lehet Európa egyik meghatározó gazdasági és kulturális központja, az innováció és a versenyképesség motorja akkor, ha a térség, amibe „be van ágyazva" nem sikeres.

Nem található olyan nagyváros Európában, vagy akár a világban, amely képes lett volna erre; nincs olyan nagyváros, vagy „City Régió", amely képes lett volna kiemelkedni, megkülönböztetni magát egyedül, ebben az egyre kisebb és zajosabb világban. Minden kutatás, minden nemzetközi példa, és minden itt szerzett tapasztalat azt igazolja, hogy a nagyváros ezer szálon kapcsolódik a környezetéhez; s hogy e környezet sokszínűsége, gazdasági, társadalmi és környezeti sokféleség, olyan hátország, amely ma is meghatározza az értékteremtés folyamatát, s ez még inkább így lesz a jövőben - és nekünk nem a múltnak, vagy a jelennek kell terveket gyártanunk, hanem erre a jövőre kell felkészülnünk.

Agglomerációs konferencia

Ezért olyan fontos kimondani, hogy Budapest nem lehet sikeres az agglomeráció, és a távolabbi Pest megyei települések nélkül. Megállapítható, hogy az ingatlanfejlesztések, a közösségi közlekedésről, a közműhálózat fejlesztése, vagy az iskoláztatás, az óvodai ellátással kapcsolatos kérdések néha konfliktusokat generálnak. Léteznek konfliktusok az egyes települések között, ahogy mindig is létezni fognak. Soha nem lesz egyenlő, illetve egyenletes az erőforrások, az infrastruktúra, de még a lehetőségek eloszlása sem. De nekünk nem megszűntetni kell a konfliktusokat, vagy a kockázatokat, hanem kezelni. Másként, mint eddig.

Újra kell értelmeznünk azt, hogy mit jelent számunkra a Pest megyei kisvárosok rendkívül sűrű hálója, a fiatal népesség, az átlagon felüli gyerekszám, a fizikai és társadalmi mobilitás magas szintje.

Újra kell értékelnünk a nemzetiségi és kulturális gyökerek, a sokszínűség, a kreativitás és a kulturális ipar térségi központjai, az épített és a természeti értékek jelentőségét. A fejlődési lehetőségeket, a kereskedelem és a logisztika, az innováció közelségét kereső ipar, a fenntartható fejlődés mintaprojektjei, továbbá a helyi gazdaság és a közösségi innovációk jelentette lehetőségeket. S legfőképpen azt, hogy nem csak az emberek közlekednek a fővárosba és vissza, hanem az anyagi és a szellemi javak, a termékek és a szolgáltatások, a kreatív gondolatok és a munkában szerzett tapasztalatok, a közösségek kezdeményezései.

Ha ezt megtesszük, ha újraértelmezzük ezt a rendkívül összetett kapcsolatot, ezt a kölcsönös függőséget, akkor képesek leszünk kezelni a konfliktusokat, és s akkor összeegyeztethetőek lesznek a város és a környéke fejlesztésének célkitűzései - egy világviszonylatban is megkülönböztető erővel bíró, versenyképes, élhető és biztonságos térség nyújtotta keretek között.

 

Szűcs Lajos
Pest Megye Közgyűlésének elnöke

Programajánló

«
29. 2024. March
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Feb.
26.
Feb.
27.
Feb.
28.
Feb.
29.
Mar.
1.
Mar.
2.
Mar.
3.
Mar.
4.
Mar.
5.
Mar.
6.
Mar.
7.
Mar.
8.
Mar.
9.
Mar.
10.
Mar.
11.
Mar.
12.
Mar.
13.
Mar.
14.
Mar.
15.
Mar.
16.
Mar.
17.
Mar.
18.
Mar.
19.
Mar.
20.
Mar.
21.
Mar.
22.
Mar.
23.
Mar.
24.
Mar.
25.
Mar.
26.
Mar.
27.
Mar.
28.
Mar.
29.
Mar.
30.
Mar.
31.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu