Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

Az Ecseri Lakodalmas bekerült a Pest megyei értéktárba

Az Ecseri Lakodalmas bekerült a Pest megyei értéktárba

Egy minapi döntés alapján az Ecseri Lakodalmas bekerült a megyei értéktárba. Nagy öröm ez számomra, hiszen ezer szállal kötődöm Pest megyéhez, s minden büszkeségre okot adó fejlemény megdobogtatja a szívemet - mondta Dr. Szűcs Lajos, Ecser országgyűlési képviselője.


Tudjuk, a község nevének említésekor mindenkinek az „Ecseri lakodalmas" jut eszébe.  Jólesik böngészni a faluvezetés által összeállított ajánlást, amely aláhúzza: Ecser leghíresebb néphagyománya a háromnapos lakodalmas, melyet a hagyománytisztelő ecseriek ma is az elődeiktől örököltek alapján igyekeznek megtartani. Ezekre a néphagyományokra lett figyelmes a 20. század negyvenes éveiben Rábai Miklós, aki ecseri gyűjtéseire alapozva koreografálta meg a világhíressé vált Ecseri Lakodalmast. A lakodalmas nyersanyaga ecseri dallamokból és táncokból áll, melyet a Rábai-koreográfiában az akkori folklórirányzatnak megfelelően az Állami Népi Együttes mutatott be. Zeneszerzők: J. Brahms, Daróci Bárdos Tamás, Gulyás László, Kocsár Miklós, Kodály Zoltán, Maros Rudolf, Radics Ferenc.

 

 

Ecseri lakodalmas (1952) - Állami Népi Együttes

 

 

Az általam is többször megcsodált Ecseri Zöld Koszorú Néptáncegyüttes előadásában látható tánckoreográfiában megtalálható a vendégek hívogatásának szokása, a menyasszony öltöztetés, kikérés, búcsúztatás, az esküvői koszorúzás hagyománya, a kelengyehordás, valamint a menyasszony-és menyecsketánc. Az ajánlás írja, hogy az „Ecseri Lakodalmas" megléte a XVIII. századig vezethető vissza, de a XX. század közepén Rábai Miklós által elkészített koreográfia alapján a Magyar Állami Népi együttes által vált nemzetközileg is ismertté. Mára több feldolgozása létezik, és évente előadások sokasága mutatja be mind Magyarországon mind külföldön.

 

Dr. Szűcs Lajos, Ecser országgyűlési képviselője

"Az Ecseri Lakodalmas bekerült a megyei értéktárba. Nagy öröm ez számomra, hiszen ezer szállal kötődöm Pest megyéhez" - mondta Dr. Szűcs Lajos, Ecser országgyűlési képviselője 

 



Aszódi Csaba András, a jeles falukutató így fogalmaz: „Akik még sohasem jártak a Budapest közvetlen délkeleti szomszédságában fekvő településen, Ecseren, egyvalamit biztosan azok is tudnak a községről. Ha azt hallják, „Ecseri lakodalmas", erről kavargó sokszoknyás forgatag, roskadásig terített asztalok, színes-ízes dalok, táncok és népviselet jut az eszükbe. Ahhoz, hogy megértsük mi is tette ilyen híressé ezt a hagyományt több száz évet kell visszaforgatnunk az idő kerekén. A 18. században Ecseren megtelepedő családok Felvidékről hozott hagyományaikat hűen őrizték és adták tovább nemzedékről nemzedékre. Az ecseriek már a 19. század folyamán kitűntek gazdagon díszített népviseletükkel és paraszti kultúrájukkal a környező települések közül. A lakodalmas (…) szerves részét képezi az ünnepi népviselet, a lakodalmi örömkalács és örömfa.”

Egy szó, mint száz: gratulálok az Ecserieknek!

Dr. Szűcs Lajos, Ecser országgyűlési képviselője

 

Az írás a Cserfa júliusi számában is olvasható

Programajánló

«
26. 2024. April
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Apr.
1.
Apr.
2.
Apr.
3.
Apr.
4.
Apr.
5.
Apr.
6.
Apr.
7.
Apr.
8.
Apr.
9.
Apr.
10.
Apr.
11.
Apr.
12.
Apr.
13.
Apr.
14.
Apr.
15.
Apr.
16.
Apr.
17.
Apr.
18.
Apr.
19.
Apr.
20.
Apr.
21.
Apr.
22.
Apr.
23.
Apr.
24.
Apr.
25.
Apr.
26.
Apr.
27.
Apr.
28.
Apr.
29.
Apr.
30.
May.
01.
May.
02.
May.
03.
May.
04.
May.
05.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu