Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

A párbeszéd ösztönzése lehet a helyi gazdaságfejlesztés alapja

A párbeszéd ösztönzése lehet a helyi gazdaságfejlesztés alapja
Az egyedi sajátosságok, a lehetőségek felismerése, a párbeszéd lehet a versenyképességünk alapja. Dr. Szűcs Lajos, a Közép-Magyarországi Regionális Tanács elnöke ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a helyi gazdaságfejlesztésről szóló konferencia résztvevőit.
2011. május 25-én Budapesten tartották azt a konferenciát, amelyen a helyi gazdaságfejlesztésről, a kisebb és nagyobb közösségekben rejlő lehetőségekről, az új utak, módszerek kereséséről, a kitörési pontokról tartottak előadást. Dr. Szűcs Lajos, a Közép-Magyarországi Regionális Tanács elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy ma talán a legfontosabb kérdés, hogy képesek vagyunk-e megváltoztatni az országot. Ahhoz, hogy értékeltetni, érzékeltetni tudjuk azt, hogy mit szeretnénk, ahhoz elsősorban másokat kell meghallgatnunk arról, hogy nekik mi a véleményük. Odafigyelni a másikra, nem meggyőzni, hanem tárgyalni valakivel.



 

 

Az elnök úr hangsúlyozta: „Nemzeti érdek és valamennyi település, vállalkozás számára fontos, hogy a helyi közösségeket bevonjuk a döntésekbe, felhatalmazással bírjanak az önálló cselekvésre, mindenki az egyedi sajátossága jogán.
A konferencia üzenete mindenki számára dr. Szűcs Lajos szerint az, hogy nem csak a kereteket és szabályokat kell újragondolni, hanem a közpolitika egészét, és annak tartalmát is. „Ki kell mondanunk, hogy 2011-ben nem versenyképes és nem lehet versenyképes az a nemzet, amelynek képviselői, intézményei és vállalkozásai nem képesek az ember felé fordulni, meghallgatni őket és bevonni a legfontosabb döntésekbe.

 

 

 

Dr. Szűcs Lajos hangsúlyozta azt, hogy önmagában a helyes gyakorlat felismerése és bevezetése ma már nem elég az előrelépéshez. Egy nemzet versenyképességét az alkotó közösségei jelentik, akik képesek továbbgondolni egy ötletet. A saját egyedi és különleges adottságaikkal rátalálnak a megoldásra, vagy kitalálnak valami újat. Lehetőség, lehetséges eszközök és lehetséges partnerek vannak. - fogalmazott. A lehetőségekre munkahelyet, jövedelmet és fejlődést lehet építeni.
Beszéde végén kiemelte: A versenyképességünk, a jólét, a biztonság és a fenntartható fejlődés alapjainak a megteremtése múlik azon, hogy képesek vagyunk-e a régió, a város, a közösségek jövőjét saját egyediségére alapozni, és képesek vagyunk-e egymást meghallgatni.

 

 

 

Bod Péter Ákos a Corvinus egyetem professzora. Miben vagyunk jók? -című előadásában a gazdaságfejlesztés magyarországi irányairól beszélt. A lokális értékek felismerésének fontosságát hangsúlyozta. Az elmúlt két-három évtized tanúságaként említette azt, hogy a globalizáció ellenére megfigyelhető, hogy a helyi gazdaságok, társadalmak, kultúrák, értékek felértékelődtek.

 

 


Programajánló

«
29. 2024. March
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Feb.
26.
Feb.
27.
Feb.
28.
Feb.
29.
Mar.
1.
Mar.
2.
Mar.
3.
Mar.
4.
Mar.
5.
Mar.
6.
Mar.
7.
Mar.
8.
Mar.
9.
Mar.
10.
Mar.
11.
Mar.
12.
Mar.
13.
Mar.
14.
Mar.
15.
Mar.
16.
Mar.
17.
Mar.
18.
Mar.
19.
Mar.
20.
Mar.
21.
Mar.
22.
Mar.
23.
Mar.
24.
Mar.
25.
Mar.
26.
Mar.
27.
Mar.
28.
Mar.
29.
Mar.
30.
Mar.
31.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu