Igen a változásra, igen az összefogásra

Hírek

'',,A magyar nemzet nem kér többé a gyámságból!''

'',,A magyar nemzet nem kér többé a gyámságból!''
Pest Megye Önkormányzata idén Pécelen tartotta a március 15-i megemlékezését.
Pest Megye Önkormányzata március 15-én Pécel Város Önkormányzatával közösen emlékezett meg az 1848-as forradalom hőseiről. A Szemere Pál Általános Iskolában rendezett ünnepségen beszédet mondott dr. Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés elnöke. Részlet az elhangzott beszédből:
„Mit kíván a magyar nemzet? Szabad, független és erős Magyarországot.
Egy olyan országot, amelyben a nemzet egysége és a közösségek szabadsága együtt, egységben adja meg nekünk a lehetőséget - a lehetőséget a változásra, a fejlődésre és a biztonságra.
Számunkra ez '48 üzenete és öröksége! Törvény, amiből nem engedünk, mert nem engedhetünk. A kezünket fogják mindazok, akik életüket adták a nagyszerű eszméért; hogy a magyar nemzetnek jövője legyen.
Jövőt az országnak, csak ennyit kértek.
Ennyit és nem többet - azok a magyarok, akik többet vállaltak a közösségért; többet vállaltak itt, a Pest megyei településeken, szépapáink földjén; itt, Pécelen a Ráday és a Fáy családok; és Pest megyében, a Klauzál és Nyáry Pál vezette megyei nemesség; vagy éppen Kossuth Lajos és Széchenyi, akik a Megyeházán vívták a közjogi harcot az ország egységéért.
Nem engedhetünk, mert ők igent mondtak. Igent a mi, és gyermekeink jövőjére.
Hiszen nekünk, a magyarok generációinak építkeztek, harcoltak és áldoztak - ezernyi ember, honvédek és nemzetőrök serege, nővérek, tanítók és lelkészek önkéntesei, iparosok és gazdák, a vármegye és a községek tisztviselői.
Nem engedhetünk, mert értünk harcoltak, olyan példátlan egységben, amit Magyarország soha nem tapasztalt meg azelőtt.
1848. március 15. napján a magyar nemzet megüzente a világ hatalmainak, hogy elég volt a félelemből és a gyámságból. Elég volt egy korhadó rendszerből, amely eltávolodott az itt élő emberektől és ezért elfelejtette, hogy fontosabb dolgok is vannak az életben, mint a pénz és a fegyver. A legfontosabb az ember, és mindaz, ami az embereket összekapcsolja - ami valódi családdá, igazi közösséggé és nemzetté formál bennünket. Velünk, és általunk lesz erős az ország, az itt élő emberek munkájával, tehetségével és közös erőfeszítéseivel, és nem a pénz által mozgatva, hanem a hit, a bizalom és a remény erejével. Azzal az erővel, amellyel 1848-ban Magyarország nem Európa után következett, hanem előtte járt.
Az összefogás és a program tette lehetővé a lehetetlent: Magyarországon nem maradt sziget a forradalom a parázsló tüze. 1848 és 1849 forradalmában és szabadságharcában kezet nyújtott egymásnak az ország - a költő, a pesti fiatalok, a tisztviselők, a vármegye, a zsellér és a módos gazda, a polgár és a kézműves - a nemes és a nemtelen.
Ez az élmény, a nemzeti egység és összefogás élménye!"

Programajánló

«
28. 2024. March
»
Hét.
Kedd
Szer.
Csüt.
Pén.
Szom.
Vas.
Feb.
26.
Feb.
27.
Feb.
28.
Feb.
29.
Mar.
1.
Mar.
2.
Mar.
3.
Mar.
4.
Mar.
5.
Mar.
6.
Mar.
7.
Mar.
8.
Mar.
9.
Mar.
10.
Mar.
11.
Mar.
12.
Mar.
13.
Mar.
14.
Mar.
15.
Mar.
16.
Mar.
17.
Mar.
18.
Mar.
19.
Mar.
20.
Mar.
21.
Mar.
22.
Mar.
23.
Mar.
24.
Mar.
25.
Mar.
26.
Mar.
27.
Mar.
28.
Mar.
29.
Mar.
30.
Mar.
31.

Képgaléria

Címkefelhő

Pest Megye Hírei

Partnereink

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu
International
www.mconet.hu